2min

Tags in dit artikel

,

Het is de bedoeling, dat vandaag bij het HyperTransport Consortium een nieuwe versie (3.1) wordt vrijgeven van het HyperTransport-protocol.

Het nieuwe protocol moet voor een chip-chip-interconnectiesnelheid gaan zorgen dat theoretisch gezien een maximale snelheid kan bereiken van 5,2 GigaTransfers. De processor moet dan echter wel op een kloksnelheid van 3,2GHz werken.

Bovenstaande cijfers maken duidelijk dat er nu een snelheid kan worden behaald van 25,6GB per seconde. Ten opzichte van het oude protocol doet het nieuwe protocol het hier aanmerkelijk beter. De snelheid van 25,6GB per seconde is namelijk een verbetering van 23 procent ten opzichte van versie 3.0. Dit protocol is overigens al wat ouder, want het komt uit 2006.

HyperTransport is voor AMD van groot belang. AMD heeft de technologie nodig om interconnecties te kunnen maken in processoren. Deze interconnecties worden hoofdzakelijk gedaan door HyperTransport, aangezien het de belangrijkste methode is van AMD om interconnecties in processoren te kunnen maken.

Concurrenten, zoals Intel en makers van embedded toepassingen, gebruiken voornamelijk PCI Express om deze interconnecties te kunnen maken. AMD maakt hier overigens ook gebruik van, maar HyperTransport blijft de belangrijkste methode.

De groep achter PCI Express, de PCI Special Interest Group, hoopt net zoals het HyperTransport Consortium op een nieuw protocol dat binnen korte tijd moet uitkomen. Men ziet graag aan het begin van 2009 een versie 3.0, waar nu nog gebruik wordt gemaakt van versie 2.0. Met versie 2.0 is op dit moment een snelheid mogelijk van vijf GigaTransfer per seconde. Deze vijf GigaTransfers zorgen uiteindelijk weer voor een transportsnelheid die theoretisch gezien een snelheid kan bereiken van zestien GB per seconde.