2min

Tags in dit artikel

, , ,

Google moet gegevens overdragen aan Viacom van elke gebruiker die op de filmwebsite YouTube een video heeft bekeken. Dit heeft een rechter op woensdag beslist.

Viacom wil deze data om aan te tonen dat materiaal met inbreuk op copyright populairder is dan video’s gemaakt door gebruikers. Dit bewijs zou vervolgens gebruikt kunnen worden in een rechtszaak tegen Google, mocht de zoekgigant schuldig worden bevonden.

Het mediabedrijf Viacom klaagde in maart 2007 Google aan en eiste meer dan een miljard dollar aan schade omdat gebruikers materiaal van Viacom op YouTube hadden geüpload. Google ging in de tegenaanval door toen te claimen dat ze niets hoefden te betalen zolang ze akkoord gingen met het verwijderen van materiaal met copyright erop.

Hoewel Google ook nu tegen de eis van Viacom in ging door te zeggen dat deze vrijgave van data een grote inbreuk is op de privacy van gebruikers, noemde de rechter dat argument als speculatief en moet Google vier harde schijven van elk één terabyte afstaan. Ook zei de rechter dat een IP-adres niet de identiteit van de gebruiker vrijgeeft. Iets wat Google zelf heeft aangedragen in andere zaken over databewaring.

De Electronic Frontier Foundation heeft al gereageerd op de uitspraak en noemt hem een overtreding van de Video Privacy Protection-wet waardoor zeer diepe privé-informatie blootgelegd kan worden.

Naast het overdragen van de logs moet Google ook alle verwijderde video’s aan Viacom overdragen. Viacom eiste ook dat het de broncode van YouTube in handen kreeg, evenals kopieën van alle privévideo’s en advertenties van het Google-netwerk. Deze verzoeken werden allemaal geweigerd.