2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Een benchmarktest voor rich internet application frameworks claimt dat Apples Mac OS X achterligt op Windows XP als het aankomt op de snelheid van het renderen van HTML en andere RIA’s.

Sean Christmann, een ervaren interfaceontwerper die onder meer heeft meegewerkt aan eBay’s Desktop, brengt de resultaten van een GUIMark-benchmark naar buiten nadat hij vond dat er geen goede vergelijkingen tussen RIA-frameworks en -technologieën beschikbaar waren, zoals Adobes Flex en Flash, Silverlight, Java’s Swing en HTML. GUIMark kan het beste worden vergeleken met de Acid3-test, maar dan qua snelheid en soepelheid van het renderen.

Hij voerde de tests uit op een MacBook Pro met Intel-processor op zowel Mac OS X 10.5 als Windows XP en kwam, na het testen van meerdere RIA-frameworks, tot de conclusie dat Windows XP keer op keer sneller was dan Mac OS X. Hij was dan ook erg verrast over de resultaten en zei dat het duidelijk was welke fabrikant meer uit de hardware haalt.

Hoewel hij erkende dat softwareontwikkelaars mogelijk meer moeite doen voor een geoptimaliseerde Windows-versie dan een Mac OS X-versie, speculeerde hij dat er mogelijk een probleem was met de Mac-API waardoor RIA’s minder snel werden verwerkt.

"De resultaten voor de verschillende plug-intechnologieën zijn niet verrassend omdat het meerdere malen toegegeven is dat de meeste bedrijven hun software optimaliseren voor Windows vanwege het grotere marktaandeel. Dit argument houdt echter geen steek wanneer de HTML-rendering op Safari/Mac wordt vergeleken met die op Internet Explorer/Windows XP, waar er ruwweg een voordeel is van 1.6:1 voor het IE-team. Ik denk dan ook dat de core-API’s op het Mac-platform voor onnodige blokkades zorgen," vertelt Christmann.

Ondanks de snelle verspreiding van RIA’s op het internet, zijn er nog maar erg weinig benchmarks voor beschikbaar en staan degene die er wel zijn nog in kinderschoenen. De bekendste benchmarktool voor RIA’s is Bubblemark, een simpele test die stuitende ballen gebruikt om de snelheid van een rich internet application te beoordelen.

Chet Haase, werkzaam aan Adobes Flex en ex-lid van de Java-clientgroup, drukte onlangs zijn ongenoegen uit over de beperkingen van Bubblemark, waarop Christmann besloot GUIMark te bouwen. Toch blijft er vraag naar één complete testsuite voor benchmarks en vergelijkingen, omdat de technologieën steeds sneller worden uitgerold. Alle resultaten van de test zijn op deze pagina te bekijken.