1 min

Tags in dit artikel

Alle moederborden van AMD die gebruikmaken van de 790FX-chipset van AMD zullen binnenkort weer opnieuw gelanceerd gaan worden. De grote verandering ten opzichte van de moederborden van dit moment is het gebruik van de nieuwe SB750-southbridge.

Volgens AMD heeft de SB750-southbridge een aantal belangrijke voordelen. Zo zou deze southbridge een veel beter overklokpotentieel hebben dan de soutbridge op de vorige moederborden. Ook beschikt het referentieontwerp van de 790FX-moederborden met de SB750-southbridge over vier pci-express 2.0-sloten.

De SB750-southbridge wordt nog steeds gekoeld op een passieve manier, ondanks het feit dat deze southbrigde een stuk geavanceerder is dan de oude southbridge. De 790FX-chipset in combinatie met de SB750-southbridge zal er ook voor zorgen dat de moederborden beschikken over ondersteuning voor raid 0, 1, 5 en 10. Verder kan er gebruik gemaakt worden van zes sata2-poorten.

Op het moment van schrijven kent het referentiemodel van het moederbord een vijftal spanningsregelaren. Dat zou kunnen betekenen dat het moederbord eventueel niet genoeg energie zou kunnen leveren voor het overklokken van een Phenom 9850, aangezien deze processor behoorlijk wat energie lust. AMD laat weten dat haar partners zelf mogen bepalen hoeveel spanningsregelaren er gebruikt gaan worden op het nieuwe moederbord. Het is wel duidelijk dat de Phenom 9950, die er binnenkort aankomt, wel ondersteund wordt door de 790FX-chipset in combinatie met de SB750-southbridge. Deze processor maakt overigens gebruik van een TDP van 140 Watt.