2min

Tags in dit artikel

, ,

IBM claimt dat het de snelste microprocessor voor Unix servers heeft gelanceerd. Het gaat om een dualcore 64-bit POWER6 processor met een kloksnelheid van 4,7GHz.

De nieuwe processor verdubbelt de snelheid van de huidige POWER5 processor, terwijl het energieverbruik voor het gebruik en de koeling vrijwel gelijk blijven. De total cache per chip is 8MB, dat is volgens IBM nodig om de bandbreedte van maarliefst 300GB/s bij te houden. Volgens de chipfabrikant is de POWER6 zo snel dat hij de totale iTunes catalogus in 60 seconden kan downloaden. In totaal kostte het technici van IBM vijf jaar om de POWER6 processor te ontwikkelen. De 790 miljoen transistors tellende chip is geproduceerd op een 65nm proces. 4,7 GHz zal waarschijnlijk niet de top van deze processor zijn, IBm liet eerder al weten dat kloksnelheden boven de 5 GHz mogelijk moeten zijn.

Dat de chip zo energiezuinig is, is te danken aan een aantal factoren. Zo kan de bandbreedte door de gebruiker gespecificeerd worden en kan de processor dynamisch op lagere kloksnelheden draaien als er minder rekenkracht benodigd is. Bepaalde delen van het geheugen worden kunnen eveneens uitgeschakeld worden als ze niet nodig zijn. Behalve de instelbare bandbreedte kan de gebruiker ook nog een maximale temperatuur instellen, zodra de chip heter wordt, zal hij automatisch langzamer gaan werken.

Als laatste hebben technici van IBM de circuits die niet om kunnen gaan met lage voltages gescheiden en voorzien van hun eigen stroomtoevoer. De rest van de chip kan daardoor met een stuk minder energie af. Deze technieken zorgen ervoor dat de chip zowel toepasbaar is in energiezuinige blade systemen als in grote systemen met meerdere processors.

Dat de chip desondanks supersnel is, wordt bewezen door het feit dat de de chip alle vier de grote benchmark snelheidsrecords heeft verbroken voor zakelijke en technische prestaties. Volgens IBM is een systeem met twee tot zestien cores vele malen sneller dan systemen met Hewlett-Packards Superdome of Intels Itanium.
De POWER6 processor is verder middels speciale hardware en software geschikt voor server consolidatie, wat inhoudt dat er meerdere virtuele servers in één machine kunnen worden gemaakt. IBM schat in dat 30 SunFire v890 geconsolideerd kunnen worden in één rack met de POWER6 processor, wat een besparing van 100.000 dollar per jaar kan betekenen op de energierekening.

IBM zal de processor gaan toepassen in haar System p en System i serversystemen.