TomTom geeft API’s vrij voor toepassingen rond elektrische mobiliteit

De Nederlandse specialist in locatietechnologie TomTom heeft de Long Distance EV Routing API en de EV Charging Stations Availability API geïntroduceerd. De specialist stelt de API’s beschikbaar om ontwikkelaars te helpen met het bouwen van toepassingen voor elektrische mobiliteit.

De API’s worden toegevoegd aan een uitgebreide reeks tools van TomTom, gericht op ontwikkelaars die applicaties bouwen voor bestuurders van elektrische voertuigen. Iets wat een meer betrouwbare en stressvrije rijervaring mogelijk zou maken.

De al bestaande TomTom Routing API maakt het mogelijk om het werkelijke bereik van elektrische voertuigen te berekenen en de meest energie-efficiënte route te vinden. Uiteraard rekening houdend met verkeerspatronen, type voertuig en kenmerken rond het wegennet. Met de nieuwe Long Distance EV Routing API kunnen gebruikers van A naar B meer dan één volle lading routeren.

Een routeeralgoritme is speciaal ontworpen om de reistijd te optimaliseren. Daarnaast berekent het algoritme ook de route inclusief oplaadstops en toont het een geschatte aankomsttijd, die rekening houdt met de oplaadtijd.

EV Charging Stations Availability API

De EV Charging Stations Availability API zorgt ervoor dat gebruikers hun reis beter kunnen plannen. De API geeft informatie over de beschikbaarheid van de laadstations per type stekker. De bestuurder weet daardoor voor aankomst al of een laadpunt beschikbaar is voor gebruik of niet.

“De toekomst van mobiliteit is verbonden, gedeeld, geautomatiseerd en absoluut elektrisch. Deze elektrische revolutie stelt nieuwe uitdagingen, zoals bereikangst, die een nieuwe generatie locatietechnologie vereisen”, zegt Anders Truelsen, managing director Europa bij TomTom Enterprise.

“TomTom biedt ontwikkelaars de perfecte toolkit om innovatieve en nuttige locatiegebaseerde diensten voor bestuurders van elektrische voertuigen te creëren. Dat helpt bij het wegnemen van praktische en psychologische barrières voor grootschalige EV-acceptatie. Bovendien helpt het om te werken aan een wereld zonder uitstoot.” 

 

Lees ook: Waarom TomTom vandaag nog steeds springlevend is