2min

Tags in dit artikel

,

De RIAA wordt met gelijke munt terugbetaald na haar actie van gisteren. Eén van de aangeklaagde uploaders is van plan om terug te vechten. Het gaat om een Amerikaanse uit New Jersey. Zij heeft een klacht ingediend tegen de RIAA, waarin ze de organisatie onder meer beschuldigd van afpersing en van overtreding van de federale antigangster wet.

Dit beweren de advocaten van de vrouw. Zij zijn van mening dat de RIAA de regels, die bedoeld zijn voor het tegengaan van georganiseerde misdaad en gangsters, zélf met voeten treed. De RIAA zou onder meer p2p gebruikers aanklagen, om vervolgens in plaats van een rechtszaak aan te spannen, een schikking voor te stellen. Ook dreigt de organisatie met het alsnog aanspannen van de rechtszaak als men niet wil schikken. De aangeklaagden worden bang gemaakt door te beweren dat een rechtszaak wel eens een claim van honderdduizenden dollars kon opleveren.

Eén van de advocaten van de vrouw, Bart Lombardo, zegt het volgende: "Deze dreigtactiek heeft geleid tot een massaal aantal schikkingen van individuele gebruikers die bang zijn terug te vechten tegen een brancheorganisatie van deze omvang. Daardoor voelen ze zich gedwongen het geld op te hoesten om een schikking te treffen". Verder vindt Lombardo de gebruikte tactiek "niet toelaatbaar" en vindt hij het neerkomen op" afpersing".

Dit is niet de eerste keer dat de RIAA juridisch wordt teruggepakt. Naar aanleiding van de recente aanklachten zijn er nog een aantal mensen die naar de rechter zijn gestapt. De RIAA is hiervan echter niet onder de indruk, zo bewijst de verklaring van een woordvoerder: "Als iemand niet voor een schikking kiest heeft hij of zij uiteraard de mogelijkheid hun bezwaren in de rechtzaal kenbaar te maken. Wij blijven bij onze beschuldigingen".

De kansen van deze rechtszaak worden niet erg hoog ingeschat, zelfs niet door RIAA critici. Toch vinden zelfs de critici het een poging waard. Juridisch directeur Cindy Cohn van de Electronic Frontier Foundation (EFF): "Het is de eerste keer dat ik hoor van iemand die deze tactiek probeert". De EFF is een vereniging die opkomt voor burgerrechten in Amerika. "Ik denk dat het een logisch gevolg is van het feit dat de RIAA zoveel mensen aanklaagt. Er zijn dus ook veel advocaten bezig met het ontwikkelen van manieren om de aangeklaagden te beschermen.", aldus Cohn.

We bedanken ThE-FuNkY voor het insturen van dit bericht!