HPE: ‘De zwarte doos die AI vandaag is, moet transparant worden’

Artificiële intelligentie (AI) is overal en evolueert razendsnel, maar er is een totaal gebrek aan regels vandaag. HPE wil dat er werk wordt gemaakt van een vertrouwde en ethische AI-omgeving en focust op zes belangrijke pijlers.

Tijdens de Brusselse editie van HPE Discover More benadrukt Sorin Cheran, AI Strategist bij HPE, het belang van een grondig raamwerk rond AI. Machines zijn volgens hem vandaag al 1 miljoen keer sneller dan een mens. Het is daarom belangrijk dat AI-doelen gelijk zijn aan die van de mens.

Hij haalt een futuristisch voorbeeld boven hoe AI kan escaleren. “Stel dat je een diner met een klant hebt ingepland om 18u30 terwijl je eigenlijk met je vrouw je tiende huwelijksverjaardag ging vieren door uit te eten. Het diner met de klant kan je ook niet verzetten omdat je er al maanden naartoe werkt. Een stemassistent op je telefoon bemiddelt en stelt automatisch voor om het vliegtuig van de klant te vertragen zodat hij pas de dag erop met jou kan afspreken. Het klinkt griezelig, maar in een hypergeconnecteerde wereld zonder regels kan dit,” benadrukt Cheran.

Onpartijdig

Het voorbeeld dat hij aanhaalt is heel extreem, maar het toont wel aan dat een robuuste regularisatie dringend nodig is. We moeten volgens hem voorzichtig zijn met de implementatie van AI. Hoeveel macht kan je aan artificiële intelligentie geven in bepaalde toepassingen?

Bovendien moet die AI ook nog eens onpartijdig zijn. “Vandaag is er een foutpercentage van 1 procent op vlak van gezichtsherkenning bij blanke mannen. Kijken we naar het foutpercentage van donkere vrouwen, dan valt die terug naar 35 procent,” zegt Cheran verontwaardigd. “De data is in dit geval biased omdat het meer getraind werd op blanke mannen. Bij talen geldt hetzelfde probleem.” Zoiets moet er dringend uit om problemen te voorkomen.

Transparantie is de grootste uitdaging. Vandaag is AI voornamelijk een black box waar niemand weet wat er gebeurt. Wanneer er ernstige dingen plaatsvinden en de AI moet zijn verantwoordelijkheid nemen, dan weet je graag transparant hoe het tot die beslissing is gekomen. Dat is vandaag nog steeds een groot probleem volgens Cheran.

Hij vat een duidelijk AI-kader samen in zes pijlers: robuustheid, gereguleerd, voorzichtig in gebruik, eerlijk, onpartijdig en transparant.

Overal AI

HPE zelf integreert steeds meer AI in al toepassingen. Zo heeft het onder andere Netinsight van Aruba in het portfolio en Infosight voor server storage. AI combineren met big data wordt steeds meer commodity, wat de vraag naar een grondige regularisatie sterker maakt.

Raf Peeters, Country Manager Belux bij HPE, benadrukt dat. “We willen met HPE het leven van mensen en de manier hoe ze werken verbeteren. Zowel op kleine schaal als globaal, van de edge tot de cloud.” In al die elementen zit vandaag al een vorm van AI verwerkt. Aan bedrijven, overheden en andere belangrijke instanties om spelregels op te stellen hoever AI mag gaan.

Gerelateerd: Menselijke robots: wanneer komen ze en wat hebben we eraan?