1 min

Tags in dit artikel

,

De Amerikaanse muziekindustrie waarschuwt mensen die online muziek downloaden via de ruildiensten KaZaA en Grokster. Door de verspreiding van auteursrechtelijk beschermd materiaal zouden ze illegaal bezig zijn. De muziekmaatschappijen, verenigd in de Recording Industry Association of America (RIAA), zijn dinsdag begonnen met het automatisch versturen van berichtjes via de chat-functies zoals die binnen Grokster en KaZaA zijn ingebouwd. Mensen die muziek online aanbieden worden gewaarschuwd dat ze handelen in strijd met de wet.

Volgens het Amerikaanse Cnet News hebben dinsdag zo’n 200.000 muziek ruilenden internetters de mededeling ontvangen. Volgens woordvoerster Cary Sherman van de RIAA zullen de komende weken meer waarschuwingen volgen. De berichtjes zijn vooral ‘opvoedend’ bedoeld, maar er gaan ook wel iets dreigends vanuit. "We hopen dat de mensen weten dat ze niet anoniem zijn en dat ze het risico op jurisdische gevolgen lopen indien ze ermee doorgaan", aldus de woordvoerster.

De RIAA richt z’n pijlen op de gebruikers, nu een federale rechtbank in Los Angeles vorige week vrijdag heeft bepaald dat de ruildiensten zelf niet verantwoordelijk zijn voor de inbreuk op auteursrechten. Het ruilen zelf is echter wel illegaal. Grote Amerikaanse film- en platenmaatschappijen als MGM, Walt Disney, Fox, Paramount en Sony hadden de rechtszaak aangespannen tegen de uitwisseldiensten Grokster en Morpheus. De uitspraak was een zware domper voor de industrie die zegt inkomsten mis te lopen door piraterij op internet.