1 min

Tags in dit artikel

,

Een federale rechter in Californië buigt zich komende vrijdag over de vraag of software waarmee dvd’s gekopieerd kunnen worden illegaal is. De uitkomst speelt een belangrijke rol in de strijd van de filmindustrie tegen digitale piraterij. De zaak is ingediend door softwaremaker 321 Studios die betwist dat zijn software illegaal is. De fabrikant wijst erop dat de software eigenaren van dvd’s in staat stelt kopieën te maken voor eigen gebruik voor het geval het origineel stuk gaat of zoek raakt. De filmindustrie is echter bang dat perfecte digitale kopieën in grote getalen op de zwarte markt terechtkomen.

De filmindustrie wijst erop dat de DVD Copy Plus en DVD X Copy software van 321 Studios in strijd is met de controversiële Digital Millennium Copyright Act. Volgens deze wet is het illegaal om software te verkopen die gebruikt kan worden om de digitale encryptiecodes te doorbreken. 321 benadrukt echter dat de DMCA het softwaregebruikers wel toestaat encryptie te omzeilen indien er kopieën worden gemaakt voor eigen gebruik.

Volgens advocaten is het een interessante zaak die duidelijk moet maken wat de DMCA precies bedoelt en of de wet alle vormen van encryptie beschermt.