8min

Tags in dit artikel

Inleiding

Begin oktober werd Next 08 aan ons aangekondigd, het werd toen al geprofileerd als de grootste multimediabeurs in de Benelux. Wij als Techzine konden natuurlijk niet achterblijven en besloten om erheen te gaan, wij gingen op de persavond, de vrijdagavond voor de opening op zaterdag.

Next08 is volgens de website een beurs gericht op technologie. De beurs is, aldus de website, de grootste van België ‘en zelfs de Benelux’. Next08 biedt onder andere een scala van bedrijven die actief zijn in: hi-fi, video, home cinema, multimedia, telefonie, navigatie, games en game consoles. Verder kan men terecht voor speciale animaties, free gifts en performances. Next wordt één keer per jaar gehouden.

Toen we aankwamen bij de Brusselse Expo bleek dat niet alleen Next gestationeerd was. In de omgeving, voorzien van kantoorpanden en het Atomium vonden wij een groot spandoek met daarop Next 08, daar moesten we dus zijn.

Goed en wel, na ons vergaapt te hebben aan het Atomium gingen we naar binnen. We meldden ons aan en gingen op pad. Onze eerste indruk: Overwegend positief. De uitstraling van het geheel was prima. We werden echter al snel geconfronteerd met het eerste minpunt: Geen vakkundige mensen bij de stands.

Wat ons tevens opviel is het volledig ontbreken van plattegronden of iets dergelijks. We werden gelijk ‘in het diepe gegooid’, dat wil zeggen, we moesten alles zelf maar uitzoeken. Ook waren er weinig duidelijk herkenningspunten zodat je na een tijdje niet goed meer weet waar je bent. Gelukkig voor ons was het niet zo druk op de press-only-avond, maar wanneer het druk is, kan het een zeer chaotische boel worden. Dat neemt overigens niet weg dat het voor ons niet chaotisch was, wij moesten eveneens goed zoeken.

Ook aanwezig was Techzine tv in combinatie met Feebs. Deze hebben de afgelopen nacht nog een video in elkaar gemonteerd om een beeld te geven van deze beurs en de aanwezige games. De video geeft in korte tijd een goed beeld van de Next08.

HP

HP kwam met diverse nieuwe producten naar Next, zo kondigde het bedrijf een aantal multimedia-notebooks aan, haar nieuwe serie met touch-screen-computers, oftewel de Touch Smart-serie en de computerfabrikant had netbooks meegenomen.

Multimedia-notebooks

De nieuwe multimedia-notebooks van HP zijn volledig gericht ter ‘vervanging’ van de televisie en de HTPC, Home Theater PC. Zo is de notebook voorzien van een 20,1 inch scherm en zit er een TV-tuner in. Verder wordt het systeem geleverd met drie gigabyte werkgeheugen en een Intel Core 2 Duo-processor.

De multimedia-notebook moet zich onderscheiden van de rest doordat het wat mobieler is. Een HTPC kan je per slot van rekening niet meenemen en ook je televisie schroef je niet even van de muur af. HP wil hierop inspelen met deze notebook. Verder beschikt de notebook over een uitneembare afstandsbediening, zodat de notebook ook vanaf de bank te bedienen is, en het apparaat kan Blu-Ray lezen.

De nieuwe HP Pavilion HDX9490EB Entertainment Notebook PC is reeds op de markt. Voor een slordige vijftienhonderd euro wisselt de multimedia-notebook van eigenaar.

Netbook: De Mini-Note PC

HP had ook nog een netbook mee naar de beurs genomen. Een keuze die veel fabrikanten hetzelfde maken, het uitbrengen van een netbook. Netbooks zijn laptops met een klein scherm, variërend tussen de zeven en de tien inch en moeten voornamelijk mobiel zijn.

De HP 2133 Mini-Note PC, ofwel HP’s netbook, lijkt een dertien in een dozijn netbook. Zo is de netbook gewoon negen inch groot, voorzien van een zes cellige accu en een A/B/G-ready wireless-netwerk.

Wanneer men echter dieper op de specificaties ingaat wordt er ontdekt dat de netbook draait op Windows Vista of SUSE Linux Enteprise Desktop 10, wij zagen de Vista-versie vertegenwoordigt. Er zit, in de Vista-versie, twee gigabyte werkgeheugen. Verder is netbook voorzien van een 1,6 GHz processor. Een ander voordeel is het toetsenbord, waar veel concurrenten er een verkleind toetsenbord inbouwen heeft HP een bijna-fullsize toetsenbord, die ook nog ‘ns lekker typt. Het enige nadeel is wel de positionering van de knoppen, die zitten naast het touch-pad in plaats van eronder.

De netbook van HP kost rond de vierhonderdvijftig euro en is reeds verkrijgbaar.

HP’s meest opvallende verschijning: HP TouchSmart

HP’s meest opvallende verschijning op Next is de TouchSmart. De computer die werkt met behulp van het beeldscherm, er is namelijk een touch-screen ingebouwd. De TouchSmart draait, tegen elke verwachting in, gewoon op Windows Vista.

De producten waren reeds in september aangekondigd, maar Techzine kreeg nu de kans om ze te proberen en aan te raken. We waren zelf positief verrast, het touch-screen voelde goed aan en had tevens slide-functies. Een opvallend detail is het feit dat de TouchSmart gewoon Windows Vista draait. Aangezien Windows Vista niet voorbereid is op dit soort innovatieve methodes, HP heeft daarom een eigen laag op Vista geschreven, zodat het beter werkte.

De TouchSmart is voorzien van een Core 2 Duo-processor en vier gigabyte werkgeheugen. Logischerwijs is er dus een 64 bits-versie van Windows Vista meegeleverd. Er zit tevens een vijfhonderd gigabyte harde-schijf in. Ondanks dat alles met het touch-screen kan, is er ook een toetsenbord en muis meegeleverd. Beide draadloos. Een nadeel is wel: De hardware is niet aan te passen of uit te breiden.

De TouchSmart van HP kost ongeveer achttienhonderd euro en is eveneens reeds verkrijgbaar. Alle drie de producten zijn pas net op de Nederlandse markt beschikbaar.

Logitech

Zoals op bijna elke technologie-beurs ontbrak ook dit keer Logitech niet. Het bedrijf, dat zich tegenwoordig voornamelijk richt op computer-apparatuur voor in de huiskamer, introduceert de nieuwe universele afstandsbediening en aanvullingen op de Squeezebox-lijn.

Universele afstandsbediening: Harmony

Het eerste wat de persvoorlichter van Logitech ons verteld is de introductie van de nieuwste Harmony, een universele afstandsbediening. Nu is een universele afstandsbediening niet veel bijzonders, maar deze is wat makkelijker.

Zo werkt de Harmony met een soort ‘drivers’, dit zijn feitelijk stuurprogramma’s van het apparaat dat bestuurt moet worden. Deze stuurprogramma’s zijn op een speciaal hiervoor ingerichte website te downloaden, zo hoeft men de afstandsbediening niet meer zelf te programmeren. Verder kan de consument ervoor kiezen om stuurprogramma’s samen te koppelen, op die manier kan de afstandsbediening meerdere apparaten tegelijk aansturen. Wanneer men bijvoorbeeld een dvdtje wil kijken, eerst schakelt de televisie op de juiste zender, daarna gaat de dvd-speler aan en als laatst springt het surround-systeem nog aan.

De Harmony-lijn begint bij de Harmony 515, het instapmodel. Deze kost 59 euro en biedt de gebruiker de mogelijkheid om maximaal vijf apparaten aan te sturen. Een andere opvallende speler is de Harmony One, welke voor tweehonderd euro van eigenaar wisselt. Het voordeel hieraan is onder andere het touch-screen en de ondersteuning tot vijftien apparaten.

Squeezebox

Zoals Techzine ook meekreeg op de Logitech persconferentie is een bewogen onderdeel van Logitech de ontwikkeling van haar Squeezebox-systeem. Squeezebox stelt de consument instaat haar muziek te streamen over het netwerk, zodat men overal muziek kan luisteren.

Zoals reeds in het verslag van de Logitech persconferentie te lezen viel, introduceerde Logitech de Squeezebox-Boom om consumenten ook op plaatsen waar geen stereo-installatie aanwezig is toch muziek te draaien. De Squeezebox-duet laat op haar intrede een uitgebreidere receiver zien, die met behulp van het LCD-scherm op de afstandsbediening te bedienen valt.

Nieuw is de Squeezebox Transporter, welke gemaakt is voor de echte audiofielen. Zo biedt de Transporter ondersteuning voor het compressieloos streamen van audio-bestanden naar de afspeler. Ook deze biedt, net als de andere versie’s, gewoon streaming en internet radio aan. Ook kan er gebruik gemaakt worden van betalende online diensten. De Squeezebox Transporter is echter niet goedkoop, voor tweeduizend euro gaat hij uit het schap. Voor precieze productinformatie kan hier gekeken worden.

Acer & Samsung

Acer

Acer heeft eigenlijk maar één systeem meegenomen naar Next, namelijk de Acer Predator Crusher II. Dit is een computer met een Intel Core 2 Extreme 3,0 GHz. Ook is deze computer standaard uitgerust met een vloeistofkoeling inclusief vloeistof en pomp. "Wanneer je het systeem uit de doos haalt, kun je hem zo aanzetten en spelen," aldus de voorlichter. Er zit vier keer twee gigabyte aan intern geheugen in en je kunt er vier SATAII hotswap-schijven in plaatsen. Standaard zit hier twee maal 640 gigabyte in.

Aangezien Acer dit als high-end gamingsysteem verkoopt zitten er twee videokaarten in, namelijk twee keer de GTX 260 met 896 megabyte aan GDDR3 geheugen, die in SLI draait. Ook is het systeem van een Blu-Ray-speler voorzien. Aan randapparatuur is er een Logitech G11 gamers toetsenbord aanwezig en een Logitech G5 gamers muis. Verder heeft het systeem acht USB 2.0 poorten, een multi-kaartlezer en een 7.1 geluidskaart waarmee je al je games levensecht mee kunt beleven. Als besturingssysteem is er voor Windows Vista Home Premium (64-bits) gekozen en je hebt standaard twee jaar pick-up & return garantie. Het systeem heeft een adviesprijs van 2999 euro.

Samsung

Samsung kwam vooral met telefoons naar de beurs, het toppertje was toch wel de Samsung Omnia. Deze telefoon draait op Windows mobile 6.1, waarop Samsung eigen aanpassingen heeft geschreven. Hij is onder andere voorzien van GPS, Wi-Fi, 5 megapixel camera, touchscreen en zestien gigabyte intern geheugen. De telefoon heeft, net zoals Windows Vista, widgets, echter is dat door Samsung zelf aan de software van Microsoft toegevoegd. De besturing kan op drie manieren, met de vinger, een touch pen en met een klein ingebouwd optisch muisje. De Samsung Omnia moet volgens de persvoorlichter geen concurrent van de iPhone worden. Desalniettemin lijken de twee telefoons veel op elkaar, qua features. De Omnia in te koop vanaf 545 euro exclusief abonnement.

Verder heeft Samsung een nieuwe telefoonreeks, namelijk de Samsung Beat Music. Deze telefoons zijn ontwikkelt voor de jongere generatie die graag muziek luisteren en die hun bediening in eigen hand willen hebben. Ook heeft Samsung de M110 uitgebracht, deze business-telefoon is uitgeroepen tot de sterkste telefoon die er op dit moment te krijgen is.

Conclusie

Next 08 profileert zich als een beurs met verstand van zaken, wat ons echter opviel was het jammerlijk falen van diverse stands wat betreft informatieverschaffing. Zo wist de woordvoerster van HP niets over de specificaties en kon Samsung slechts informatie geven over één product, de telefoon. Informatie over de andere producten kon via de mail aangevraagd worden. Verder waren er ook nog wat systemen die niet werkte en viel het qua invulling toch wel een beetje tegen. Voor iets wat de grootste multimedia beurs van de benelux moet worden hadden we echt wat meer verwacht.

Tevens werden er op Next08 voornamelijk producten aangeboden die al reeds te verkrijgen zijn in de winkels. Op die manier lijkt het meer op reclame dan op een daadwerkelijke beurs.

Wanneer je een dagje wil gamen, op systemen en games die redelijk recent zijn en je hebt voldoende geduld om netjes op je beurt te wachten, dan ben je aan het juiste adres. De organisatie van Next08 verwacht dit weekend namelijk z’n 25.000 bezoekers. Als je echter, net als ons, met de intentie gaat om voorgelicht te worden over de nieuwste producten, dan kom je van een koude kermis thuis. Het enige waar Next08 zich dus in profileert, in onze ogen, is het game-gedeelte, maar zelfs daarin zijn betere beurzen te bedenken. Al met al is Next08 voor ons een beetje een teleurstelling.