Atos laat kwantumprogramma’s van de toekomst testen

Atos heeft een samenwerking afgesloten met de Technische Universiteit van Denemarken (DTU) rond kwantum computing. Zij zijn de allereerste die aan de slag kunnen met de Quantum Learning Machine van Atos die tot 41 kwantum-bits (Qubits) kan genereren.

Atos wil met zijn Quantum Learning Machine professoren en wetenschappers ondersteunen bij de analyse en ontwikkeling van nieuwe algoritmes. Denk hierbij aan nieuwe moleculaire structuren of DNA-analyses. Wetenschappers en studenten aan de DTU krijgen de kans van Atos om samen te werken met bedrijven om kwantumprogramma’s en algoritmes te ontwikkelen.

In-memory

De Atos Quantum Learning Machine heeft een geïndustrialiseerd kwantumsysteem dat tot 41 Qubits kan genereren. De programmeertaal komt voort uit aQasm (Atos Quantum Assembly Language). Via een in-memory infrastructuur kan de rekenkracht in elk stadium naar behoefte worden opgeschaald.

“De Atos Quantum Learning Machine stelt de Technische Universiteit van Denemarken in staat om te experimenteren met kwantumcomputers die hoogstwaarschijnlijk binnen enkele jaren hun intrede zullen doen. Dit biedt ons een breder perspectief op hoe kwantumtechnologie geprogrammeerd kan worden, waaronder alle aspecten van de fysieke en materiële technologie die hieraan ten grondslag ligt”, vertelt Anders Bjarklev, bestuursvoorzitter van DTU.

Levering in 2019

“Als onderdeel van de alliantie met de Eurotech-universiteiten is DTU een belangrijke strategische partner van Atos in Denemarken. We zijn erg blij dat we de Atos Quantum Learning Machine nu in Scandinavië kunnen introduceren. Dit stelt ons in staat innovatieve onderwijsmethodes te stimuleren op basis van zeer hoogwaardige kennis”, zegt Harri Saikkonen, Managing Director van Atos in de Nordics.

De universiteit mag de nieuwe machine naar verwachting in 2019 in gebruik nemen. Kwantumcomputers moeten op middellange tot lange termijn zorgen voor de verdere ontwikkeling van deep learning, algoritmes en AI. Heel wat technologiebedrijven, waaronder Atos, sluiten samenwerkingen af met onderzoekscentra en universiteiten om vooruitgang te boeken in diverse sectoren. Ook onder meer Microsoft, Intel en Fujitsu werken actief aan kwantumtechnologie.