Firefox beëindigt ondersteuning voor Windows XP

Mozilla heeft afgelopen woensdag Firefox 62 vrijgegeven en beëindigt daarmee tegelijkertijd de ondersteuning voor het verouderde besturingssysteem van Microsoft. Firefox ESR 52 is daarmee de laatste versie die ondersteund werd door Mozilla voor Windows XP.

Het aantal XP- gebruikers is de laatste paar jaar al enorm afgenomen. Volgens een blogpost van Mozilla-ontwikkelaar Chutten gebruikten in februari 2016 12 procent van de gebruikers nog Windows XP, in 2017 waren dat er nog maar vier procent. Tegenwoordig wordt de grootte van de XP- gebruikende populatie geschat op 2 procent.

Daling XP-gebruikers

“Dat zijn miljoenen gebruikers die we veilig hebben gehouden op het internet ondanks het feit dat ze een bijna 17 jaar oud besturingssysteem hebben waarvan de laatste patch meer dan 4 jaar geleden was,” aldus Chutten. “Het vergde inspanning en middelen om XP goed te ondersteunen, zeker nadat Microsoft daarmee was gestopt. Het betekende dat we andere dingen niet konden doen, omdat we met XP bezig waren. Ik denk dat we het juiste hebben gedaan voor deze gebruikers en wensen deze gebruikers nu veel succes.”

Firefox 62 brengt onder meer ondersteuning voor CSS-variabele lettertypen, ondersteuning voor CSS-vormen, de mogelijkheid om bestaande tabbladen in een andere container te heropenen en een voorkeur werd toegevoegd om gebruikers certificaten te laten wantrouwen. Eerder werd die keuze aan de gebruiker overgelaten. Vorige week kondigde Mozilla aan dat Firefox standaard advertentietrackers zou blokkeren.