IBM en Maersk maken wereldhandel sneller en goedkoper met blockchain

IBM lanceert samen met het Deense transportbedrijf Maersk het blockchainplatform TradeLens. Dat maakt gebruik van de gedistribueeerde databasetechnologie om wereldhandel efficiënter en veiliger te maken. Meer dan 94 bedrijven en organisaties ondersteunen het initiatief.

TradeLens laat toe dat informatie door de wereldwijde supply chain stroomt. Het open platform draait op de IBM Cloud en wordt aangedreven door blockchain (op basis van Hyperledger) om de transparantie, veiligheid en onveranderlijkheid van gegevens te waarborgen.

Verzendingen kunnen vanaf het vertrekpunt tot de eindbestemming worden gevolgd. De bijhorende documenten worden in TradeLens bewaard en via smart contracts gedeeld met relevante partijen. Van zodra informatie aan de blockchain is toegevoegd, is die onmiddellijk voor iedereen beschikbaar en kan ze niet meer worden aangepast, wat fraude of manipulatie uitsluit.

Een applicatielaag bovenop de blockchain biedt de mogelijkheid voor zowel TradeLens als derde partijen om nieuwe diensten te ontwikkelen en aan te bieden in een open marktplaats.

Gemeenschappelijke aanpak

TradeLens is het resultaat van een samenwerking tussen IBM en Maersk die al begin dit jaar werd aangekondigd. Sindsdien werden reeds 94 organisaties aangetrokken die al actief in het platform worden betrokken of hebben toegestemd om er aan deel te nemen. Daartoe behoren meer dan twintig haven- en terminaloperatoren, douane-autoriteiten in vijf landen, en verschillende andere logistieke spelers.

“We geloven dat blockchain een belangrijke rol kan spelen bij het digitaliseren van de wereldwijde scheepvaart, een onderdeel van de wereldeconomie dat vier biljoen dollar aan goederen per jaar verplaatst. Succes met de technologie berust op een enkele factor: het hele ecosysteem samenbrengen rond een gemeenschappelijke aanpak die alle deelnemers ten goede komt”, zegt Bridget van Kralingen van IBM Global Industries, Solutions and Blockchain.

Efficiëntiewinst

Tijdens een proefperiode van een jaar werkten Maersk en IBM samen met tientallen partners om de opportuniteiten voor het gebruik van blockchain in de wereldhandel aan het licht te brengen. Eén voorbeeld illustreerde hoe TradeLens de transittijd van een zending verpakkingsmateriaal naar een productielijn in de Verenigde Staten met 40 procent kon verminderen, waardoor duizenden dollars aan kosten werden bespaard.

Volgens verschillende deelnemers kan het TradeLens-platform een operationale taak – zoals het lokaliseren van een container – die normaal tien stappen en vijf verschillende mensen vereist, reduceren tot één stap en één persoon.

Sinds de testperiode begon, werden al meer dan 154 miljoen gebeurtenissen op het blockchainplatform geregistreerd en elke dag komen daar bijna een miljoen nieuwe gebeurtenissen bij. TradeLens is nu officieel gelanceerd met een programma voor early adopters en moet vanaf eind dit jaar volledig commercieel beschikbaar zijn.