IBM lanceert blockchain app store LedgerConnect

IBM en CLS (Amerikaanse financieel instituut) werken samen met een aantal banken om een nieuw financieel platform te lanceren met blockchain als basis. De techgigant laat weten dat het een proof-of-concept design heeft ontwikkeld voor zijn nieuw app-platform LedgerConnect.

IBM legt de laatste hand aan een algemene app store voor blockchaintoepassingen. Financiële instanties zoals banken, fintech bedrijven en softwareontwikkelaars zijn de doelgroep voor het distributed ledger technology (DLT) platform.

Proof-of-concept

Het doel van LedgerConnect is om een brede range aan financiële diensten samen te laten komen om blockchain-gebaseerde toepassingen te hosten op een netwerk. Bedrijven kunnen daar ook hun applicaties delen met elkaar. Op deze manier worden de kosten beperkt voor bedrijven die de nieuwe technologie willen gebruiken en verlaagt het de drempel om ermee aan de slag te gaan.

Negen financiële instituten gaan vandaag al aan de slag met het DLT-platform, waaronder Barclays en Citi. Ze nemen deel aan een proof-of-concept en hebben diensten gekozen uit een lijst van vendoren waaronder Baton Systems, IBM en OpenRisk.

Andere ledgers

IBM benadrukt in een statement waarom het DLT-platform belangrijk is. “Op LedgerConnect kunnen financiële instituten toegang krijgen tot bijvoorbeeld klantprocessen, sanctie screenings, collateral management, derivative post-trade processing en reconciliatie en marktgegevens. Door deze diensten te hosten op een enterprise-grade netwerk, kunnen organisaties zich focussen op zakelijke objectieven in plaats van app-ontwikkeling.”

LedgerConnect is gebaseerd op het IBM Blockchain Platform en de Hyperledger Fabric. Het netwerk wordt privaat gemanaged om zo tegemoet te komen aan de hoogste veiligheidsniveaus. Mocht het platform een succes blijken, dan staat IBM open voor andere ledger-technologieën.