KBC en IBM realiseren eerste commerciële blockchaintransacties

We.trade, een blockchainplatform voor Europese kmo’s, heeft zijn commerciële start aangekondigd. De eerste live transacties zijn reeds gerealiseerd. We.trade is een joint-venture van negen Europese banken, waaronder KBC, in samenwerking met IBM.

We.trade maakt gebruik van blockchain en smart contracts om internationale transacties tussen banken sneller en goedkoper te maken. Het platform is gebouwd op de blockchain van IBM en maakt gebruik van het open source Hyperledger Fabric-framework.

Zakelijke partners kunnen elkaar vinden op het platform en transacties afsluiten. Als ze een bankproduct willen gebruiken, zoals een gegarandeerde betaling of werkkapitaalfinanciering, kunnen ze dit via het platform gemakkelijk aanvragen bij de bank. Als aan alle voorwaarden van het smart contract is voldaan, wordt de betaling automatisch geactiveerd.

Europese kmo’s

We.trade richt zich in de eerste plaats op Europese kmo’s met internationale ambities. Eén van de eerste blockchaintransacties vond plaats tussen Cotap, een Nederlandse groothandel in vloeren die klant is bij Rabobank, en een klant van KBC in België.

“Deze live-handel is een enorme prestatie voor alle betrokkenen”, zegt Hubert Benoot, General Manager Trade Services bij KBC en voorzitter van de raad van bestuur van we.trade. “We.trade heeft niet alleen een technische oplossing gebouwd, maar ook echte samenwerking tussen meerdere banken tot stand gebracht en de connectiviteit van het handelsecosysteem vergroot.”

We.trade is een samenwerking tussen Deutsche Bank, HSBC, KBC, Natixis, Nordea, Rabobank, Santander, Société Générale en UniCredit. Vandaag is het platform actief in elf Europese landen: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Noorwegen, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.