RSA-topman niet overtuigd van blockchain als magisch wondermiddel

Zulfikar Ramzan, CTO van securitybedrijf RSA, heeft laten weten dat hij er niet van overtuigd is dat blockchain altijd de betere keuze is, zoals de hype zou doen geloven. Volgens hem kunnen veel gevallen van blockchain net zo goed door meer traditionele mechanismen worden volbracht die er bovendien beter voor geschikt zijn. Maar blockchain volledig afschrijven, doet hij niet.

Ramzan vindt dat blockchain in veel gevallen een ‘heavy duty model’ is, ontworpen om problemen met een gebrek aan vertrouwen aan te pakken. Maar vaak zijn in de oplossing een aantal vertrouwensaannames ingebouwd. Ook zouden traditionele mechanismen als een database prima kunnen werken voor dingen waar nu van wordt gezegd dat die door blockchain overgenomen zouden moeten worden.

“We hebben het bijvoorbeeld over supply chain management en mensen die dat als een zeer klassieke gebruikerscase voor blockchain aan het bekijken zijn,” zegt hij. “Maar voor mij lijkt dat een geval van gedeeld databasegebruik. En het is grappig omdat mensen die de beveiligingsnuances niet begrijpen, niet begrijpen waarom een database niet slechter is dan een blockchain, eigenlijk denk ik dat deze in veel gevallen beter is.”

De CTO vertelt aan ZDNet.com dat blockchain begint te worden beschouwd als iets magisch, een mening die hij zelf niet deelt. “Mensen denken dat je alle problemen kunt oplossen. Misschien kan je het wel gebruiken om een bepaald aantal problemen aan te pakken, maar alleen omdat je wel en niet kunt zeggen dat je het zou moeten doen. Je kunt een hamer kopen om een punaise in een muur te duwen, je kunt ook gewoon je duim gebruiken; het is een veel goedkopere oplossing en waarschijnlijk ook om andere redenen beter.”

Ramzan was echter niet bereid om blockchain volledig af te schrijven. “Ik wil niet uitsluiten dat er nooit applicaties zullen zijn of dat er geen legitieme gebruikerscases zijn waarbij je blockchain buiten cryptovaluta’s zou kunnen gebruiken.”