Office 365 geeft toegang tot gefilterde phishingberichten

Microsoft is van plan om het mogelijk te maken voor Office 365 gebruikers om hun phishingberichten in te zien die automatisch gefilterd werden door de Exchange Online Protection (EOP) filtertool. Door deze nieuwe mogelijkheid kunnen gebruikers e-mails terughalen die Office 365 EOP onterecht heeft gemarkeerd als spam.

EOP is een filterdienst in de cloud die is ontwikkeld voor het scannen en apart houden van spam en e-malis met kwaadaardige bijlages. De tool voorkomt dat de mails terechtkomen in de Exchange Online inbox van gebruikers.

“We begrijpen dat het beheer van foutpositieven belangrijk is om te zorgen dat e-mail goed wordt afgeleverd. In het verleden kregen gebruikers geen toegang tot de beschermde omgeving om berichten te zien”, zegt Microsoft. Voortaan laat Microsoft de als spam gemarkeerde berichten zien als alleen lezen versie. Ook kunnen gebruikers verzoeken dat de mail wordt vrijgelaten naar de inbox. Microsoft rolt de nieuwe functie deze maand uit en maakt ze algemeen beschikbaar voor gebruikers met een Advanced Threat Protection abonnement voor Office 365. 

Meer beveiligingsupdates van Microsoft op komst

De mogelijkheid om uitgefilterde phishing e-mails in te zien komt in navolging van Application Guard for Office, wat Microsoft eerder deze maand lanceerde. De tool opent bestanden die mogelijk onveilig zijn in een afgeschermde omgeving. Hierdoor kan een gebruiker de bijlage van een e-mail op een veilige manier bekijken. Eventuele kwaadaardige software krijgt niet de kans om een apparaat aan te tasten. Application Guard for Office wordt later dit jaar algemeen beschikbaar.

Microsoft is nog meer stappen aan het nemen om zijn gebruikers beter te beschermen tegen dreigingen. Zo kunnen we binnenkort een verbeterde Office 365 ATP Threat Explorer verwachten. De nieuwe versie is beter in staat om kwaadaardige, phishing of spam e-mails te onderscheiden. 

Office 365 ATP-gebruikers krijgen binnenkort meer informatie te zien over welke route inkomende e-mails maken door de Office 365 filter stapel voordat ze in hun mailbox terechtkomen. Daarnaast krijgen gebruikers inzicht hoe effectief hun aanpassingen in beveiligingsconfiguraties zijn. We kunnen deze aanpassingen aan Office 365 ATP nog in Q3 van 2020 verwachten.