2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Alle geüniformeerde agenten en rechercheurs moeten in de toekomst een smartphone krijgen. Hierdoor moeten agenten meer uren op straat doorbrengen, in plaats van achter het bureau.

Dit maakt politiecommissaris Mark Wiebes vandaag bekend in een interview met het Nederlands Dagblad. Dankzij de smartphone kunnen agenten meer tijd op straat besteden, omdat ze minder vaak naar het kantoor hoeven om hun administratie bij te werken. Tevens zou het dragen van een smartphone de bereikbaarheid van de politie ten goede komen, in het bijzonder op drukke momenten zoals rond de jaarwisseling, al is het dan natuurlijk wel altijd de vraag hoe goed het telefoonnetwerk functioneert.

De nieuwe telefoon zou het werk van agenten efficiënter moeten maken. Met de smartphone kunnen agenten belangrijke bestanden zoals e-mails en foto’s op afstand ontvangen en direct op onderzoek uitgaan. Het opvragen van informatie over verdachten, adresgegevens en kentekens zou veel sneller en gemakkelijker gaan.

Ook aan het veiligheidsaspect is gedacht. Alle bestanden en berichten worden gecodeerd verstuurd. En mocht een agent zijn telefoon met gevoelige of persoonlijke informatie kwijtraken, dan zou deze informatie op afstand gewist kunnen worden.

In Engeland werkt de politie al langer met smartphones. Uit onderzoek zou blijken dat agenten een half uur tot een uur per dienst langer kunnen surveilleren. In Nederland is de afgelopen zes maanden een vergelijkbare proef gehouden bij dertien korpsen. Ook hier waren de bevindingen positief.

Op dit moment gebruiken enkele honderden agenten een smartphone voor hun werkzaamheden. Om alle agenten in de toekomst te voorzien van een smartphone heeft de KLPD een miljoenendeal gesloten met KPN. Beide partijen willen niet kwijt om hoeveel geld het precies gaat.