Test de Microsoft Defender ATP-app nu op Android

De Microsoft Defender ATP-app is als preview beschikbaar voor Android. Gebruikers kunnen de toepassing uit de store downloaden, al heb je een geldige licentie nodig om de beveiligings-app te gebruiken.

In februari kondigde Microsoft al aan dat het aan een mobiele versie van zijn Defender-beveiligingstool werkte. Nu is de toepassing ook beschikbaar voor Androidgebruikers. Microsoft Defender ATP staat als app in de Play Store, al is de toepassing officieel nog in preview. Bovendien is Microsoft Defender ATP geen gratis toepassing: je kan de beveiliging enkel gebruiken als onderdeel van een geldige Microsoft 365-licentie.

Enkel voor enterprises

Microsoft verduidelijkt zelf dat de mobiele versie van Defender enkel bruikbaar is voor wie een Microsoft 365 E5-licentie ter beschikking heeft. De app moet de reikwijdte van de Defender-bescherming uitbreiden voor zakelijke klanten. Defender Advanced Threat Protection beschermt Androidtelefoons van onder andere malafide applicaties en gevaarlijke websites. Wanneer een schijnbaar deugdelijke app of een phishingmail een gebruiker dan naar een verdacht domein stuurt, zal Defender ATP ervoor zorgen dat de website niet opent. Werknemers krijgen in dat geval een dialoogvenster te zien dat het probleem uitlegt.

Momenteel krijgt de app een misleidend lage score op de Play Store. Die lijkt echter het gevolg van een veelvoud aan gebruikers dat verkeerdelijk denkt dat Defender ATP een gratis app voor consumenten is. Niet-enterprise-gebruikers kunnen echter niets beginnen met de tool. IT-admins van organisaties met een E5-licentie kunnen werknemers vandaag wel voorzien van de mobiele beveiliging.

Brede bescherming

De lancering van Microsoft Defender ATP voor Android past in de visie van Microsoft voor dat beveiligingsproduct. De ‘Windows’-naam werd niet voor niets van Defender weggehaald. Microsoft wil het product in een zakelijke context omtoveren tot totaaloplossing voor de beveiliging van endpoints. Dat betekent dat Defender Windows moet ontgroeien en beschikbaar moet zijn op alle populaire hardware, inclusief mobiele toestellen en Macs.

Lees ook: Windows Defender: goed idee op je bedrijfspc?