KnowBe4 scant naar zwakke wachtwoorden bij werknemers met gratis tool

KnowBe4, specialist in security awareness, lanceert de gratis Browser Password Inspector. Daarmee kunnen organisaties binnen het netwerk scannen naar zwakke wachtwoorden die werknemers in hun browser bewaren.

Onderzoek van LastPass uit 2018 toont aan dat 50 procent van de gebruikers dezelfde wachtwoorden heeft voor zowel persoonlijke als zakelijke accounts. Wanneer die wachtwoorden vervolgens in browsers worden opgeslagen, maakt dat zowel de gebruiker als de organisatie kwetsbaarder.

“Het in een browser opslaan van veelgebruikte wachtwoorden lijkt misschien handig, maar gebruikers moeten beseffen dat criminelen er misbruik van kunnen maken, waardoor hun organisatie kwetsbaarder wordt voor cyberaanvallen”, vertelt Stu Sjouwerman, CEO van KnowBe4. “Deze nieuwe tool helpt voorkomen dat criminelen wachtwoorden vinden in de webbrowser van werknemers.”

De Browser Password Inspector (beschikbaar voor Chrome, Edge en Firefox) inspecteert alle beschikbare computers van gebruikers op het bedrijfsnetwerk en gaat op zoek naar in de browser opgeslagen wachtwoorden om gebruikers die verhoogd risico lopen te identificeren. De tool controleert ook welke wachtwoorden van gebruikers relatief zwak of oud zijn, en of gebruikers hetzelfde wachtwoord op meerdere sites gebruiken.

Die informatie wordt gepresenteerd in een veilig en gedetailleerd rapport, waarmee IT-beheerders beveiligingsproblemen snel kunnen identificeren en door de browser opgeslagen gegevens van de Active Directory van hun organisatie kunnen onderzoeken.