EU schrapt Privacy Shield-dataverdrag met VS

Het Europese Hooggerechtshof heeft een dataverdrag met de VS stopgezet. Door de uitspraak mogen Amerikaanse bedrijven niet langer persoonlijke informatie over Europese burgers verwerken in de VS. Volgens het hof kan de regelgeving niet vertrouwd worden en zou ze Amerikaanse inlichtingendiensten toegang geven tot Europese persoonsgegevens. 

Volgens het Hof moeten bedrijven die persoonlijke gegevens van de EU naar andere wettelijke regio’s sturen, dezelfde garanties rond privacy geven als in de EU zelf. Het huidige verdrag, Privacy Shield genaamd, biedt niet voldoende garanties en wordt daarom geschrapt. 

Het schrappen van Privacy Shield heeft vooral grote gevolgen op een aantal Amerikaanse bedrijven. Het zal voornamelijk impact hebben op tech en social media bedrijven, zoals Facebook, die grote hoeveelheden persoonsgegevens verwerken.

Wat de beslissing van het Hof inhoudt

De nieuwe regels omtrent Europese dataverwerking in de VS zijn lang niet allesomvattend. Zo veranderen de regels niets aan noodzakelijke dataoverdrachten, zoals e-mails tussen de VS en EU, zakelijke transacties en boekingen van vakantie. Ook betekenen de regels niet dat overdrachten van persoonlijke data van de EU naar de VS per direct moeten stoppen. 

Wat de beslissing van het Europese Hooggerechtshof wel inhoudt, is dat duizenden Amerikaanse bedrijven een legale manier moeten vinden om te zorgen dat de EU-data die ze verwerken veilig is. Een andere optie die Amerikaanse bedrijven hebben is om hun data niet langer in Amerikaanse datacenters te verwerken, maar binnen de EU.

Problemen met grootschalige bewaking

Uit de uitspraak van het Europese Hooggerechtshof blijkt dat ze de grootschalige bewaking die in de VS plaatsvindt, zien als een breuk met de fundamentele rechten die burgers hebben. Hierdoor kunnen we erop rekenen dat er nog meer juridische uitdagingen komen. 

Bij zijn beslissing maakte het Hof kenbaar er niet van overtuigd te zijn dat privacyovereenkomsten de persoonsgegevens van Europese burgers kunnen beschermen tegen Amerikaanse bewaking zolang de data wordt verwerkt onder de huidige Amerikaanse wetten. De manier waarop de VS grootschalige bewaking mogelijk maakt, is in zijn essentie in strijd met de privacybescherming die de EU waarborgt voor zijn inwoners.