Microsoft brengt Defender ATP-antivirus naar Android

Microsoft sleutelt al een tijdje aan een Android-versie van zijn zakelijk antivirusproduct Defender Advanced Threat Protection (ATP) en maakt nu een eerste publieke preview beschikbaar.

Microsoft Defender ATP voor Android werd in februari van dit jaar aangekondigd, tijdens de RSA-securityconferentie. Bedrijven die reeds werken met de commerciële versie van het antivirusproduct, kunnen de app vanaf nu vanuit hun dashboard uitrollen naar Android-apparaten binnen het bedrijfsnetwerk.

De app doet alles wat je verwacht van een mobiele antivirus. Hij scant de telefoon voor kwaadaardige apps en andere malware, detecteert en waarschuwt voor verdachte websites tijdens het surfen, en blokkeert toegang tot bepaalde websites op basis van een vooraf ingestelde zwarte lijst.

Gatekeeper

Volgens Microsoft doet de Android-app evenwel nog meer dan dat, dankzij de integratie binnen het bredere Defender ATP-platform, Intune en Configuration Manager. Zo werkt de app als een gatekeeper voor het bedrijfsnetwerk en kan je specifieke toestellen de toegang tot het netwerk of bepaalde bedrijfsapps ontzeggen.

Wanneer Defender ATP een bedreiging detecteert op een apparaat, bijvoorbeeld in de vorm van een kwaadaardige app, wordt het toestel als ‘hoog risico’ geklasseerd en gerapporteerd in het Microsoft Defender Security Center. Aan de hand van vooraf bepaalde regels kan het toestel dan de toegang tot diensten zoals Outlook en OneDrive worden ontzegd om een datalek te voorkomen.

Net als bij de Windows-versie worden alle verdachte gebeurtenissen op een toestel geregistreerd en gerapporteerd in het dashboard. De beheerder kan vervolgens op basis van die informatie beslissen wat er met het apparaat moet gebeuren.

Meer dan alleen Windows

Microsoft Defender ging voorheen door het leven als Windows Defender, maar het bedrijf besloot recent de naam te veranderen omdat die de lading niet langer dekt. Defender ATP is ondertussen naast Windows ook al beschikbaar op macOS en Linux, en nu dus ook Android, met nog een iOS-versie op komst.

Lees ook: Windows Defender: goed idee op je bedrijfspc?