VS laat samenwerking met Huawei toe voor 5G-standaarden

De Amerikaanse overheid heeft bevestigd dat het zijn regels gaat veranderen omtrent het handelsverbod tegenover Huawei. Hierdoor wordt het voor Amerikaanse bedrijven mogelijk om alsnog met de Chinese telecomleverancier samen te werken aan de ontwikkeling van internationale 5G-normen. Ook mogen bedrijven samenwerken met Huawei voor andere innovatieve doeleinden, zoals artificiële intelligentie en zelfsturende voertuigen. 

De nieuwe regel is al goedgekeurd en wordt vandaag in het Federal Register gepubliceerd. Vorig jaar nog trad de Amerikaanse overheid streng op tegen Huawei vanwege zorgen omtrent nationale veiligheid. Hierdoor werd het lastig voor Huawei om zijn netwerkapparatuur te verkopen in de Verenigde Staten, samen te werken met Amerikaanse bedrijven en Amerikaanse technologie te gebruiken. 

Ondanks de blokkade, die recent werd verlengd, hanteert de Amerikaanse overheid een aantal vrijstellingen op zijn eigen verbod op Huawei. Met deze vrijstellingen kunnen sommige Amerikaanse organisaties, zoals Microsoft maar niet Google, zaken blijven doen met Huawei en andere Chinese verkopers. Het gaat onder andere om het leveren van onderdelen en software. 

Moeilijke beslissing voor overheid VS

Het verbod op Huawei bracht grote gevolgen met zich mee. Vooral als het gaat om innovatieve technologieën, zoals 5G, artificiële intelligentie en zelfrijdende voertuigen werkte het verbod op Huawei Amerikaanse bedrijven flink tegen. Omwille van de grote rol die Huawei reeds heeft gespeeld in de ontwikkeling van 5G, voorziet de VS nu een uitzondering op zijn embargo wat betreft het vastleggen van internationale 5G-standaarden.

Sinds de ban doet Huawei er alles aan om zo transparant mogelijk te werk te gaan. Recentelijk bestempelden beveiligingsonderzoekers de fundamentele 5G-code van Huawei als veilig en van hoge kwaliteit. Nog altijd ziet de Amerikaanse overheid Huawei als een bedreiging voor de nationale veiligheid. Maar aan de andere kant is het verbod op Huawei een enorme bedreiging voor het financiële welzijn van grote Amerikaanse organisaties. Hierdoor stond de Amerikaanse regering voor een lastige situatie. 

De Amerikaanse Minister van Economische Zaken Wilbur Ross legt de worsteling tussen absolutisme en realiteiten binnen bedrijven uit in een officiële verklaring: “De Verenigde Staten zullen het leiderschap in globale innovatie niet opgeven.” Hieraan voegt hij toe: “Het departement is toegewijd om de Amerikaanse nationale veiligheid en het buitenlands beleid te beschermen door Amerikaanse bedrijven aan te moedigen zich volledig te richten op Amerikaanse technologieën om deze tot de internationale standaard te maken.”