IBM lanceert toolkit om data versleuteld te gebruiken

IBM heeft een nieuwe toolkit beschikbaar gemaakt, die homomorfische encryptie toegankelijker maakt voor ontwikkelaars. De nieuwe technologie laat toe om data te verwerken terwijl die versleuteld blijven.

Wanneer versleutelde data vandaag worden verwerkt, moeten die eerst worden gedecodeerd. Dat brengt risico’s met zich mee, omdat de informatie zo kan worden onderschept tijdens de verwerking. IBM voert daarom al jarenlang onderzoek naar homomorfische encryptie, dat toelaat om data gecodeerd te verwerken en analyseren.

Homomorfische encryptie heeft heel wat potentieel, maar de technologie is vandaag nog bijzonder moeilijk om te implementeren. Met de lancering van nieuwe tools voor ontwikkelaars, hoopt IBM om dat proces eenvoudiger te maken. De toolkit wordt in eerste instantie gelanceerd voor macOS en iOS, Linux en Android volgen binnenkort.

Usecases

IBM geeft in zijn aankondiging een aantal veelbelovende usecases mee, zoals het waarde halen uit privégegevens, het kruisen van datasets, genoomanalyse, oblivious queries (het uitvoeren van queries zonder de intentie te onthullen) en veilige outsourcing.

Big Blue verwacht niet meteen dat homomorfische encryptie de nieuwe standaard wordt, daarvoor kost het te veel rekenkracht in vergelijking met klassieke encryptie. De technologie is met name nuttig voor streng gereguleerde sectoren, zoals finance of healthcare, waar privacy en geheimhouding zwaarder doorwegen.

IBM sleutelt naarstig verder aan de nieuwe encryptietechniek, onder meer om de prestaties te verbeteren, maar wil hem nu ook aan ontwikkelaars aanreiken om het concept minder abstract te maken. De nieuwe toolkits zijn gebaseerd op HELib, een veelzijdige encryptiebibliotheek. Ze bevatten voorbeeldprogramma’s en IDE-integratie, om de implementatie te vereenvoudigen.