1 min

Het Wireless Power Consortium heeft bekendgemaakt dat het klaar is met het ontwikkelen van een standaard voor het draadloos opladen van apparaten. Al enkele jaren verschijnen er berichten over deze techniek en op diverse beurzen zijn al prototypes getoond maar nu is het dan eindelijk zover.

Met deze nieuwe standaard genaamd Qi, wat Chinees is voor levensenergie is het mogelijk om draadloos apparaten op te laden. Het draadloos opladen werkt door middel van inductie. Zowel de oplader als het op te laden apparaat moeten beide een Qi spoel bevatten, deze zullen zodra ze in elkaars buurt komen zorgen voor de draadloze overgang van elektrische energie.

De eerste producten die beschikken over deze techniek worden aan het einde van het jaar verwacht, vanaf begin augustus is het mogelijk om producten met deze techniek te laten testen in een onafhankelijk lab.

Ook in deze markt is er sprake van concurrentie, van bijvoorbeeld Powermat, deze heeft al een compleet product in de winkel liggen. Echter is de verwachting dat Qi echt zal doorbreken en de nieuwe standaard zal worden omdat 52 bedrijven hun krachten hebben gebundeld en samen in de Wireless Power Consortium zitten. In deze groep zitten onder andere bedrijven als Nokia, Philips, HTC, Samsung, RIM (Blackberry) en Texas Instruments.