Dell lanceert tool om bios-hacks te detecteren

Een nieuwe beveiligingstool voor de zakelijke pc’s van Dell waarschuwt wanneer malware de instellingen van de bios van systemen wil aanpassen.

Dell gaat de bios-instellingen van zijn zakelijke pc’s beter in het oog houden. Daartoe lanceert de computergigant een nieuwe tool. De naam is een mondvol: ‘Dell SafeBIOS Events & Indicators of Attack’. De applicatie is gratis te downloaden voor bedrijven die Dell-hardware gebruiken.

Detectie en waarschuwing

De tool is gericht op bedrijfsomgevingen. Wanneer de bescherming is geactiveerd op een endpoint, zal die beheerders via Dells eigen administratorportaal waarschuwen wanneer er problemen zijn met de bios van een gemanaged systeem. Dell ziet de software als complementair aan traditionele antivirusoplossingen, aangezien die doorgaans niet focussen op de geïntegreerde bios-firmware. Met de hulp van ‘Dell SafeBIOS Events & Indicators of Attack’ kunnen beheerders nu snel actie ondernemen wanneer er iets scheelt met een systeem. Dell denkt dat de tool nu extra relevant is, aangezien ook problemen met pc’s buiten het netwerk worden gerapporteerd. Denk daarbij aan de laptops van alle werknemers die vandaag thuiswerken.

Hoewel aanvallen met de bios van een laptop als doelwit extreem zeldzaam zijn, bouwen de grote laptopfabrikanten steeds betere bescherming tegen de vector in. Dat is deels uit veiligheid, deels omdat de concurrentie het aanbiedt en achterblijven geen optie is, hoe klein het risico ook is. Zo integreert Lenovo dezer dagen bescherming voor aanpassingen in de bios van zijn nieuwe zakelijke laptops, en biedt ook HP al geruime tijd dergelijke bescherming aan.