Google APP-bescherming voortaan alleen compatibel met Play Store-apps

Wie intekende op extra digitale bescherming met Google APP kan alleen nog apps uit de Play Store op zijn of haar Androidtelefoon plaatsen. Sideloaden wordt onmogelijk.

Google verstrengt de beveiligingsmaatregelen van zijn APP-programma. Wie intekende op Google APP en een Androidtelefoon gebruikt, kan voortaan geen apps meer sideloaden. Enkel Play Store-toepassingen worden nog ondersteund, met uitzondering van toepassingen uit appwinkes van derden die al op een gekochte telefoon stonden geïnstalleerd bij aankoop, zoals de Huawei App Gallery.

Wat is APP?

Google APP staat voor Advanced Protection Program. Google lanceerde de dienst in eerste instantie als een extra beveiligingslaag voor gebruikers die daar nood aan hebben. Denk daarbij aan journalisten en politici. Intussen kan iedereen die dat wil intekenen op het programma. APP moet gebruikers beter beschermen tegen doelgerichte aanvallen.

Het programma komt met uitgebreidere verplichte beveiligingsmaatregelen. Zo is een externe beveiligingssleutel een verplicht onderdeel van de eveneens verplichte multifactorauthenticatie, en maakt Google het proces om een account te herstellen complexer. Zo wil de internetreus voorkomen dat een aanvaller zich succesvol kan voordoen als de legitieme eigenaar van een account. Ook Play Protect is verplichte kost. Verder beheert het programma welke toestemmingen je aan welke apps mag geven. Enkel vertrouwde apps van Google en enkele externe partners kunnen toegang krijgen tot bijvoorbeeld gevoelige informatie op je toestel. APP werkt tot slot niet alleen op Android maar biedt bescherming van accounts over tal van platformen zoals iOS en Chrome.

Extra maatregel

De nieuwe beveiligingsmaatregelen is echter wel exclusief op Androidtoestellen gericht. Wie op het programma vertrouwt om zich te beschermen, kan voortaan geen applicaties meer sideloaden. Enkel toepassingen uit de Play Store worden vertrouwd, op enkele uitzonderingen na. Apk-bestanden downloaden en installeren van een externe bron is dus niet meer aan de orde.

De maatregel is niet onlogisch aangezien applicaties die binnenkomen via een externe bron een voorname bron van malware zijn. Toepassingen uit de Play Store zijn in de regel veilig, zeker wanneer ze geverifieerd werden door Play Protect. Over de inhoud van apps die buiten de winkel heen binnenkomen, heeft Google geen controle. Wie intekent op APP vraagt Google om extra bescherming. Dat daar beperkende maatregelen bij horen, is onvermijdelijk.

Lees ook: Android-dreigingen nemen toe ondanks afname kwaadaardige apps