Capgemini krijgt EU-contract voor uitbouw beveiligings-ecosysteem

Capgemini gaat een consortium leiden voor de uitbouw van ISAC’s: overkoepelende sectororganisaties binnen Europa waarin informatie over cyberdreigingen tussen relevante partijen gedeeld wordt.

Europa gaat in zee met Capgemini voor de verdere uitbouw en ondersteuning van ISAC’s. Capgemini Invent, een consultingtak van de Capgemini-groep, zal daarvoor een consortium leiden dat verder nog bestaat uit Intrasoft, DFN CERT, Spark Legal Network en TNO, verder ondersteund door het Nederlandse National Cyber Security Center.

ISAC

ISAC’s, kort voor Information Sharing and Analysis Centers, zijn sectorgerelateerde non profit-organisaties waarin deelnemende partijen informatie over cyberbeveiliging delen. Een ISAC betreft in principe een sector met kritieke infrastructuur, zoals finance of luchtvaart. Binnen zo’n organisatie spelen ook overheidsinstanties een rol, zodat private en publieke informatie vlot wordt uitgewisseld en relevante partijen snel op elkaar kunnen inspelen. De oprichting van ISAC’s wordt gestimuleerd door het Europese cybersecuritycentrum Enisa onder impuls van het NIS Directive en de Cybersecurity Act.

De EU gaat nu in zee met Capgemini om bestaande ISAC’s verder te ondersteunen en de oprichting van nieuwe te faciliteren. Onder andere de gezondheidssector en de maritieme industrie zijn prioritaire kandidaten voor nieuwe centra. Om het delen van informatie te faciliteren, zijn echter de juiste logistieke tools nodig en daar zal Capgemini Invent nu voor zorgen. Zo moet de uitrol van gemeenschappelijke procedures en standaarden gefaciliteerd worden, en is er nood aan een samenwerkingsplatform.

Lees ook: Hoe de nieuwe Belux-baas Capgemini de toekomst in leidt