2min

Tags in dit artikel

, , ,

De Mac-versie van de populaire VLC Media Player is in zwaar weer terechtgekomen doordat ontwikkelaar VideoLAN momenteel zonder Mac-ontwikkelaars zit. Hierdoor moet men de plannen voor de Mac-versie van de software onverwachts herzien.

VideoLAN maakte het nieuws eerder deze maand op zijn forum bekend. Volgens de ontwikkelaar heeft men met name mensen nodig die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de Mac OS X-interface, geschreven in Objective-C, van VLC. De core, die geschreven is in C, werkt volgens VideoLAN vooralsnog ‘behoorlijk goed’.

VLC is een gratis mediaplayer voor Windows, Linux en Mac OS X, die in staat is om een breed scala aan audio- en videoformaten af te spelen. Het programma is onder Mac OS X-gebruikers vooral populair omdat het bestandsformaten afspeelt die door de standaard QuickTime (X)-player niet afgespeeld kunnen worden. Daarnaast beschikt de software ook over allerlei handige functies zoals streamen van materiaal, capturen van video afkomstig van een camera en meer.

Volgens de ontwikkelaar verklaart het gebrek aan Mac-ontwikkelaars ook de problemen die in de laatste versie van VLC 1.0.x optraden en het afstoten van een 64-bit versie in versie 1.0.3. Volgens VideoLAN is men dan ook genoodzaakt om een alternatief te zoeken. Eén daarvan zou kunnen zijn, dat VLC op de Mac in de toekomst als een QuickTime-interface door het leven zal gaan.

VideoLAN geeft ook aan dat het actief wordt tegenwerkt door Apple, maar dat Apple niet wil zeggen waarom het dat doet. Door deze tegenwerkingen bestaan er in de Mac-versie van VLC dan ook een aantal bekende problemen, waar mogelijk alleen met de hulp van Apple een oplossing voor gevonden kan worden. Zolang Apple dwars blijft liggen komt die oplossing er niet.

De toekomst voor VLC op de Mac is op dit moment zeer onzeker. VideoLAN heeft wel laten weten dat er aan een alternatief gewerkt wordt. Hierover zal men later berichten. Wellicht dat zich, naar aanleiding van de berichtgeving in de Mac-community, nieuwe ontwikkelaars melden en dat de software alsnog volledig ondersteund blijft voor alle platformen.

Check onze meest recente berichtgeving over dit onderwerp.