2min

Tags in dit artikel

,

Milieuactivisten van organisatie Greenpeace hebben gisteren het gebouw van HP in Palo Alto, Californië, aangevallen. Ze raakten voorbij de beveiliging en schilderden een gigantische tekst op de het dak van het gebouw. Met deze actie wil Greenpeace aanklagen dat HP nog steeds teveel giftige stoffen gebruikt in haar producten.

Volgens Greenpeace komt HP op de belofte terug dat tegen het eind van 2009 de gevaarlijkste chemische producten niet langer zouden worden gebruikt bij de productie van printers, computers, servers en opslagapparatuur. De boodschap, ‘Hazardous Products’, was een zinspeling op de naam van het elektronicabedrijf en werd geschilderd met niet-giftige vingerverf. Ze was iets groter dan twee en een half basketbalveld.

Ook claimden enkele werknemers van HP dat ze een boodschap hadden gevonden op hun voicemail van William Shatner, de acteur die vooral bekend is van zijn rol als Captain Kirk in Star Trek. Het is niet de eerste keer dat Greenpeace dit doet, ook in China en zelfs in Nederland werd al eens een gebouw van HP onder handen genomen.

Een woordvoerder van Greenpeace verklaarde dat het vreemd was dat HP er niet in slaagde haar belofte na te komen, terwijl fabrikanten als Apple dat volgens Greenpeace wel kunnen. Een woordvoerder van HP reageerde ontstemd en stelde dat HP zich wel degelijk inzet voor een groener productieproces. Zo heeft het bedrijf maar liefst een half miljard kilogram aan computermateriaal gerecycled tussen 1987 en 2007, in de periode 2008 tot 2011 moet daar nog eens een half miljard kilogram bijkomen. Hij zei verder dat de acties van Greenpeace allesbehalve staan voor een constructief overleg en dat ze van geen enkel nut zijn in de dialoog voor een groenere wereld. Wordt vervolgd?