2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De Zweedse softwareontwikkelaar Global Gaming Factory X heeft vandaag laten weten dat het een overeenkomst heeft bereikt voor een overname van de torrentzoekmachine The Pirate Bay. Het bedrijf heeft daarnaast laten weten naar oplossingen te zoeken om belanghebbenden te compenseren.

Het lijkt er sterk op dat The Pirate Bay dezelfde kant op gaat als Napster. Napster, de eerste echte succesvolle P2P-applicatie had in de tijd dat het populair was dezelfde status als The Pirate Bay: verguisd door de film- en muziekindustrie, maar geliefd bij zijn gebruikers. Napster werd op een gegeven moment nieuw leven ingeblazen als legale muziekdienst, maar kende nooit meer het succes van de hoogtijdagen.

The Pirate Bay was de laatste tijd veelvuldig in het nieuws. Zo werden de vier mannen achter de site veroordeeld tot een jaar celstraf en een boete van 2,7 miljoen euro, vanwege het verlenen van ‘medewerking tot het beschikbaar stellen van auteursrechtelijk beschermd materiaal’. Meer recent werd bekend dat de Nederlandse stichting BREIN alles in het werk wil stellen om de site op zwart te krijgen in Nederland.

Het lijkt er echter op dat The Pirate Bay in de nabije toekomst omgevormd gaat worden tot legale aanbiedere van muziek en films, tenminste dat is de intentie van de nieuwe eigenaar. "We willen modellen introduceren die ervoor zorgen dat contentproviders en copyrighteigenaren betaald worden voor content die gedownload wordt", aldus CEO Hans Pandeya van Global Gaming Factory X.

De techniek die het bedrijf wil gaan gebruiken is afkomstig van Peerialism, dat eveneens overgenomen is door Global Gaming Factory X. "Peerialism heeft een nieuwe distributietechnologie ontwikkeld die nu geïntroduceerd kan worden op de meestbekende site voor het delen van bestanden, namelijk The Pirate Bay. Aangezien onze technologie compatible is met de bestaande technieken, kan er direct meerwaarde gecreëerd worden voor alle aandeelhouders en kunnen er ontstaan er nieuwe zakelijke kansen", aldus CEO Johan Ljungberg van Peerialism.

Global Gaming Factory X maakt in totaal 60 miljoen Zweedse Kronen over aan de vier eigenaren van The Pirate Bay, wat omgerekend naar euro’s ongeveer 5,55 miljoen euro is.