4min

Tags in dit artikel

, , , ,

Nadat Apple begin deze week iTunes 8.2 met ondersteuning voor iPhone Software 3.0 heeft gepubliceerd, zijn mensen naarstig op zoek gegaan naar aanwijzingen voor nieuwe functionaliteit en vonden die ook. Zo ontdekte men mogelijkheden voor het ’taggen’ van nummers die men op de radio heeft gehoord en ondersteuning voor de Nike+ Sport Kit.

[b]Radio-nummers ’taggen’ en downloaden in iTunes Store[/b]

Na het uitkomen van iTunes 8.2 met specifieke ondersteuning voor iPhone OS 3.0 werd al gespeculeerd dat Apple op z’n vroegst volgende week de nieuwe iPhone-software beschikbaar zal stellen. Nadere inspectie van iTunes 8.2 toont echter aan dat Apple mogelijk nog een aantal troeven achter de hand heeft. Allereerst ontdekte men namelijk mogelijkheden om radio te luisteren met als bijkomende functie het markeren van nummers om deze later in iTunes Store te kunnen kopen.

Weliswaar hoeft een radio-functionaliteit niet specifiek op een functie van de nieuwe iPhone te slaan, het is op z’n minst consistent met de berichtgeving dat de nieuwe iPhone over een ingebouwde FM-radio zal beschikken. In vroege iPhone OS 3.0-bèta’s ontdekte men namelijk al verwijzingen naar een nieuwe Broadcom-chip die tevens mogelijkheden voor het uitzenden en ontvangen van FM-radio kent.

Aan de andere kant is het ook goed mogelijk dat hier niet om een hardware-functionaliteit gaat, maar om een softwarematig idee. Wanneer een iPhone of iPod Touch verbonden is met externe hardware dat in staat is tot het ontvangen van FM radio, zou het in theorie mogelijk kunnen zijn om door middel van een speciale applicatie afgespeelde nummers te identificeren en de mogelijkheid te bieden deze in de iTunes Store te kopen. Tot slot kan het ook slechts gaan om mogelijkheden voor de ingebouwde radio-functie van iTunes.

[b]Nike+ Sport Kit voor iPhone?[/b]

Wat de Nike+ Sport Kit betreft. Momenteel is het zo dat hiervoor, op de 2e generatie iPod Touch na, een externe ontvanger voor benodigd is. Deze ontvanger vangt het signaal op van de draadloze sensor die in de schoen geplaatst wordt om de snelheid en de gelopen afstand bij te houden. De externe ontvanger is echter niet compatibel met de iPhone, maar daar zou wel eens verandering in kunnen komen.

Men ontdekte namelijk in iTunes 8.2 diverse teksten die betrekking hebben op Nike+-ondersteuning voor de iPhone. Volgens AppleInsider zou dit echter wel wat meer werk vergen dan bij de iPod Touch.

De iPhone zou namelijk in staat moeten zijn om binnenkomende telefoontjes af te handelen zonder dat de communicatie, door het afsluiten van de Nike+-applicatie, tussen ontvanger en sensor onderbroken wordt. Dit zou vereisen dat de applicatie in kwestie op de achtergrond zou moeten blijven draaien.

Dit is consistent met het eerdere gerucht dat Apple voornemens zou zijn om bepaalde applicaties toch toestemming te geven om op de achtergrond te draaien omdat het zonder deze ondersteuning wel erg moeilijk zou zijn. Hoewel de Nike+-applicatie geen officieel product van Apple is, heeft AppleInsider gehoord dat Apple een heel groot aandeel heeft in de ontwikkeling hiervan om de software zo te maken dat deze nadelen niet meer aan de orde zijn.

[b]Voice Memo’s, draagbare opslag, direct films downloaden en VoiceOver voor Nike+[/b]

iTunes 8.2 bevat tevens de eerdere verwijzingen naar Voice Memo’s, die ook al in iTunes 8.1 waren opgedoken. Voice Memo’s is een nieuwe applicatie die deel uitmaakt van iPhone OS 3.0. Uit de verwijzingen kan opgemaakt worden dat de voice memo’s ook met iTunes gesynchroniseerd kunnen worden.

Verder zijn er aanwijzingen gevonden om een gedeelte van de opslagcapaciteit van de iPhone als draagbare opslag te gebruiken. Dit is vergelijkbaar met de functionaliteit van de iPods om buiten muziek ook andere data op te slaan.

Ook nieuw is de mogelijkheid om vanaf de iPhone films en tv-series te downloaden. Films en tv-series downloaden is voor de Nederlandse iPhone-gebruiker weliswaar niet zo interessant, omdat Apple de film en tv-series nog altijd niet in Nederland heeft geïntroduceerd. Hierover berichtten wij enige tijd geleden al op basis van enkele uitgelekte screenshots en een blogposting.

Tot slot ondekte men ook verwijzingen naar VoiceOver. VoiceOver werd gepresenteerd als een nieuwe functionaliteit van de kleinere iPod shuffle begin dit jaar. Met de functie kan de mp3-speler allerlei details over muziek op de shuffle uitspreken. Dit is handig omdat de shuffle geen afleesscherm heeft. Uit de nieuwe verwijzingen in iTunes 8.2 kan opgemaakt worden dat deze functionaliteit mogelijk binnenkort ook onderdeel zou kunnen zijn van de eerder genoemde Nike+-applicatie.

Ook dit is weer consistent met de eerdere berichten dat Apple ook plannen zou hebben voor spraakcontrole-functies in iPhone OS 3.0. Dit zou dan een soort uitbreiding van de VoiceOver-functionaliteit kunnen zijn, omdat het naast spraakcontrole ook over de zogenaamde spraaksynthese zou gaan, de mogelijkheid voor de software om zelf te spreken.