2min

Tags in dit artikel

, ,

Google heeft twee nieuwe functies geïntroduceerd op haar zoekmogelijkheden. De twee functies zijn maandagnacht openbaar gemaakt. De functies omvatten een tijdlijn en een mogelijkheid om naar meer dezelfde afbeeldingen te zoeken.

De eerste functie, de ‘find similar images’-functie, zorgt ervoor dat men gemakkelijker de juiste foto kan vinden. Als er bijvoorbeeld gezocht wordt op ‘Paris’, krijgt de zoeker al vrij snel Paris Hilton te zien. Maar ‘Paris’ is ook de naam van de stad. Wanneer je bijvoorbeeld bij een afbeelding van de Eiffeltoren deze functie gebruikt zal Google automatisch alle afbeeldingen die niet relevant zijn, weglaten.

Google zelf maakt gebruik van het ‘Jaguar’ voorbeeld. Dit is namelijk zowel een dier als een auto. Google stelt dat de gebruiker ervoor kan kiezen om de foto’s van het dier weg te laten en enkel de auto weer te geven. Vica versa kan uiteraard ook, zo stelt Google.

De tweede nieuwe dienst is de functie ‘News Timeline’, die ervoor zorgt dat men alle gebeurtenissen, gerangschikt per dag, terugziet. De functie werkt samen met onder andere Google News en Wikipedia. Google heeft er ook voor gekozen om samen te werken met enkele tijdschriften en dergelijk. De zoekfunctie laat zien wanneer iemand voor het laatst in het nieuws is geweest en waarmee. Het laat eveneens een soort ‘historie’ van alle nieuwsfeiten omtrent de zoekopdracht zien. De dienst werkt vooralsnog niet met Nederlandse bronnen.

De nieuwe diensten van Google zijn nog experimenteel en om die reden alleen via Google Labs te gebruiken. De functies kunnen aangezet worden in Google Labs wanneer de gebruiker aangegeven heeft akkoord te gaan dat er experimentele functies gebruikt worden.