2min

Tags in dit artikel

, ,

Italiaanse bisschoppen hebben zich onlangs uitgesproken over het gebruik van technische apparatuur door gelovigen tijdens de vastenperiode. Ze willen dat de gelovigen in de vastenperiode geen gebruikmaken van deze technische apparatuur.

Het gaat hier om alle soorten technische apparatuur. De bisschoppen willen bijvoorbeeld dat men de computer niet gebruikt en ook de auto’s van gelovigen zouden niet mogen worden gebruikt. Tevens dienen de gelovigen zich te onthouden van het gebruikmaken van internet en sms. In deze periode die in totaal 46 dagen duurt hoeft dit niet op alle dagen te gebeuren. De kerk streeft er naar om dit alleen op de vrijdag te doen.

Het bisdom dat gevestigd is in de Italiaanse plaats Modena liet het volgende weten over de kwestie: "Het is een bescheiden manier om het belang van concrete vriendschappen te beseffen in plaats van virtuele vriendschappen. Ook kan men zich zo de gevolgen van onze levensstijl voor verre landen realiseren. De "dag zonder sms" staat in het teken van de oorlog in Congo, die deels draait om het bezit van coltanmijnen. Het mineraal coltan wordt in mobieltjes gebruikt."

De bisdommen in Bari en Pesaro delen dezelfde mening dan het bisdom dat afkomstig is uit Modena. Een bisschop in Rivoli vindt dat mensen ook geen tv mogen kijken en dat ze een zwarte doek over hun televisie moeten leggen totdat de periode voorbij is.

Gianni Gennari, een theoloog die voor de krant van de Italiaanse geestelijken (Avvenire) schrijft is negatief over de uitlatingen die gedaan zijn. Gianni Gennari: "Je kan net zo goed een campagne beginnen waarbij je gelovigen oproept hun verlichting uit te doen en in het donker te gaan zitten. Door deze bizarre voorstellen loop je het risico dat de veertigdagentijd iets banaals krijgt. Geestelijken zouden er beter aan doen hun gelovigen te vragen af te zien van een kop koffie en dat bedrag te schenken aan de armen."