2min

Tags in dit artikel

, , ,

Uit een onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens blijkt dat Nederlanders maar weinig geven om online privacy. Dit terwijl steeds meer gegevens worden verzameld.

Zo gebruiken telecomaanbieders tegenwoordig locatie-informatie en koppelen de overheid en sociale netwerksites steeds vaker bestanden aan elkaar. De steeds ruimere gegevensverwerking wordt door mensen geaccepteerd omdat zij denken dat deze onvermijdelijk is en dus is de interesse van dat onderwerp zeer laag.

"Burgers willen weten wíe, wáárom, wélke gegevens over hen bewaart en zo controle houden over de verwerking van hun persoonsgegevens. Dit vergt van publieke en private instellingen dat zij mensen helderheid geven over de aard van de persoonsgegevens die zij verwerken en het doel waarmee zij dit doen. Alleen dan kunnen burgers hun rechten op dit gebied uitoefenen", aldus Jacob Kohnstamm, voorzitter van het CBP.

"Overheid en bedrijfsleven profiteren zelf ook van grotere transparantie omdat het kan zorgen voor een groeiend vertrouwen bij burgers in instellingen en in grootschalige gegevensverwerkingen. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard", zo gaat de voorzitter verder.

Diensten zoals zoekmachines maken steeds meer gebruik van gegevens die zelf door de consumenten zijn afgestaan. Dankzij nieuwe gps-toepassingen, datamining en RFID-technologie, waarmee bijvoorbeeld specifieke advertenties op basis van het koopgedrag vertoond kunnen worden, raken burgers steeds meer bewust over hun privacy.

Echter zijn er maar weinig zorgen over of de privacy wel of niet gewaarborgd is. Deelnemers van het onderzoek laten weten geen last van de nieuwe verzamelde data te hebben en komen in de praktijk maar weinig inbreuken op privacy tegen. Hierdoor zijn ze eerder geneigd gegevens af te staan, hoewel het bewustzijn van online privacy wel groeit.

Wel vinden de deelnemers dat controle en transparantie belangrijke onderdelen zijn bij het gebruiken en verwerken van gegevens. Tevens vonden zij dat de overheid zorgvuldiger omgaat met data dan het bedrijfsleven.