2min

NVIDIA-ontwikkelaar Aaron Plattner had gisterenmiddag een triviale verandering toegevoegd aan de broncode van de X.org X-server waardoor verschillende opensource-ontwikkelaars in een slechter humeur kwamen. De commit werd enkele uren later al teruggedraaid.

De verandering van NVIDIA betrof het automatische gebruik van de closed source NVIDIA Linux-driver in het geval dat deze driver geïnstalleerd is op het systeem. De X-server gaat steeds meer richting een autoconfig-systeem waarbij er geen xorg.conf-configuratiebestand meer nodig is omdat de X-server zichzelf kan configureren via hardwaredetectie.

Het xorg.conf-bestand zal in latere versies zelfs verwijderd worden, sommige Linux-distributies lopen hier al op vooruit en bieden standaard geen xorg.conf-bestand. Plattner dacht om deze reden de autoconfig-functionaliteit uit te breiden met hun eigen closed source-driver.

Plattner’s motivatie was dat gebruikers hoogstwaarschijnlijk gebruik willen maken van de closed source-driver vanwege de uitgebreidere functionaliteit en de ondersteuning voor 3D-acceleratie. Deze ondersteuning zou voor nieuwe gebruikers misschien een handige mogelijkheid zijn, de ontwikkelaars vinden echter dat het niet binnen opensourcesoftware past.

De nv opensource-driver biedt alleen zeer basale 2D-ondersteuning en de nieuwe nouveau-driver, die momenteel wordt ontwikkelt via reverse-engineering, is nog niet klaar om de standaard te worden in X.Org. Op dit moment is er geen opensource-driver beschikbaar die veel functionaliteit kan bieden voor NVIDIA-kaarten, de nouveau-driver kan hier in de toekomst misschien verandering in brengen.

In een korte mededeling op de mailinglijst van X.Org liet ontwikkelaar David Airlie botweg weten: "Ik zie geen punt in het toevoegen van autoconfig-ondersteuning voor drivers die we niet bij X.org bundelen. Voeg de broncode van de driver alsjeblieft bij X.org en we kunnen autoconfig-ondersteuning toevoegen", waarmee hij te weten geeft dat NVIDIA maar open source moet gaan wil het zulke ondersteuning verlangen. Airlie heeft daarna de commit teruggedraaid.