Universiteit Antwerpen slachtoffer van ransomware

De UA werd zaterdag getroffen door een cyberaanval. Even werkte het betaalsysteem in het studentenrestaurant niet, maar kritieke systemen zijn niet getroffen.

Zaterdag werd de Universiteit Antwerpen het slachtoffer van een cyberaanval. Dat weet Gazet Van Antwerpen. Vooral de administratieve diensten van de universiteit werden getroffen. Onder andere het mediaplatform waar de universiteit video’s van lessen plaatst en het mailingsysteem werden geraakt. Even ging ook het betaalsysteem van het studentenrestaurant offline maar dat euvel werd snel verholpen. De aanval in kwestie maakte gebruik van ransomware.

Geen kritieke systemen

Kritieke systemen bleven gevrijwaard. Zo raakte de ransomware niet aan de databaseservers en bleven ook de algemene website en de leerplatformen intact. De ransomware raakte volgens VRT vermoedelijk het netwerk binnen via een oude pc. Wie er achter de aanval zit is onduidelijk. De UA diende een klacht in bij de politie maar het is nog maar de vraag of dat veel zal uithalen. Het is immers niet gezegd dat het om een gerichte aanval ging. Ransomware circuleert vrij op het internet en raakt al snel voorbij de beveiliging van oudere systemen waarvan de software niet altijd up to date is.

Al bij al valt de aanval nog mee aangezien er geen persoonsgegevens of andere vertrouwelijke data werd buitgemaakt. De UA loopt zo niet tegen de lamp van de GDPR maar communiceert desalniettemin transparant over het voorval. De situatie toont aan hoe belangrijk een goed netwerkbeheer met juiste segmentering is.