2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Het aantal voorvallen dat er informatie naar buiten is gelekt is gestegen met zeventig procent, aldus een onderzoek van The Identity Theft Resource Center in San Diego.

The Identity Theft Resource is een non-profit organisatie die in San Diego gelocaliseerd is. Ze strijden tegen fraude.

De samenstelling van alle 342 gemeten meldingen is vrij drastisch gewijzigd. Het aantal meldingen vauit bedrijven is dan ook gestegen met 27 procent, zorginstellingen nemen vijftien procent van alle datameldingen voor hun rekening en banken zijn met tien procent vertegenwoordigd.

Volgens Linda Foley, een medeoprichter van de organisatie, is het onduidelijk of er daadwerkelijk een stijging is. De getallen liggen fors hoger, maar dit zegt niets over de samenstelling van de datalekken. De stijging kan komen doordat er steeds meer aandacht is voor datalekken. Zo mag men tegenwoordig aangifte doen en de oplossing melden en hoeft het bedrijf zich niet langer te schamen voor een dergelijke diefstal.

Twintig procent van alle gevallen kwam door een verloren of gestolen medium, zoals een laptop of USB-stick. Dit is overigens wel gedaald met acht procent, in vergelijking met het vorige jaar. Het aantal diefstallen van medewerkers is wel gestegen naar zestien procent, vorig jaar stond dit nog op zes procent.

Het bedrijf heeft zeventien miljoen rapporten gekregen over consumenten die data verloren, het werkelijke aantal ligt volgens Foley echter veel hoger. Dit heeft te maken met het aantal aangiftes. In Amerika moet men in 44 staten verplicht melding maken van datalekken. In Nederland wilde de PvdA iets soortgelijks introduceren, dit heeft het echter niet gehaald.