VS neemt afscheid van floppy disk voor nucleaire lanceringen

Wanneer de president van de Verenigde Staten het bevel geeft voor een nucleaire lancering, gebeurde dat tot nu toe met een 8 inch floppy disk in een antiek computersysteem uit de jaren 70. Dat heeft een belangrijke reden, maar enige modernisering was toch aan de orde, dachten ze bij het Amerikaanse leger.

De floppy disk werd afgevoerd en heeft plaats gemaakt voor een “zeer veilige solid-state digitale opslagoplossing”, vertelt Lt. Col. Jason Rossi aan c4isrnet.com (via Engadget).

De opslagoplossing werd geïntegreerd in het Strategic Automated Command and Control System, SACCS voor de vrienden, dat door het Amerikaanse leger wordt gebruikt om noodactieberichten vanuit commandocentra naar veldtroepen te sturen.

SACCS draait op een IBM-computer en dateert al uit de jaren zeventig. Het wordt vandaag nog steeds gebruikt, precies omdat het zo oud is. Het systeem dateert van lang voor de tijd dat internet een ding was en kan daardoor niet zomaar worden gehackt. “Je kan iets dat geen IP-adres heeft niet hacken. Het is een zeer uniek systeem”, aldus Lt. Col. Rossi.

Het Amerikaanse leger heeft nog altijd het volste vertrouwen in de veiligheid van SACCS. Het systeem zou recent nog een update hebben gekregen, maar ondanks de leeftijd is vervanging nog lang niet aan de orde. Dat is sowieso geen evidente taak, omdat je moet kunnen garanderen dat een tegenstander op geen enkele manier de controle over het systeem kan overnemen.