Biometrische authenticatie- tool Nuance Gatekeeper detecteert fraude

Nuance Communications heeft de volledig schaalbare cloudoplossing Nuance Gatekeeper gelanceerd. De geavanceerde oplossing voor biometrische authenticatie en fraudedetectie stelt organisaties in staat de identiteit van klanten vast te stellen. 

Bovendien kunnen mogelijke fraudeurs via spraak- en tekst worden gedetecteerd. Om dat te realiseren maakt de specialist op het gebied van oplossingen voor conversationele artificiële intelligentie gebruik van een uitzonderlijke verzameling kenmerken en eigenschappen van een individu.

Nuance lanceert Gatekeeper aan de vooravond van een uitbreiding van het eigen Intelligent Engagement Platform, waarmee organisaties beschikking krijgen over de bouwstenen voor security en biometrie voor authenticatie en fraudedetectie.

Fraudebestrijdingsalgoritmes

“Met behulp van biometrie zijn we in staat individuele gebruikers te beschermen op basis van wie ze daadwerkelijk zijn en niet op basis van de kennis waarover ze beschikken. Wanneer iemand wordt gehackt, zijn deze biometrische templates veel minder waardevol dan opgeslagen wachtwoorden. Dat komt omdat ze vrijwel onmogelijk te reproduceren zijn”, stelt Dan Miller, Lead Analyst bij Opus Research. 

“Organisaties van elke omvang zoeken manieren om fraudeurs voor te blijven. Veel van deze organisaties vinden security-oplossingen op cloudbasis het meest interessant. Dat komt vooral doordat deze toegankelijk en schaalbaar zijn en realtime updates mogelijk maken. Hierdoor worden meteen ook de nieuwste fraudebestrijdingsalgoritmes worden toegepast.”

Stem- en gedragsbiometrie

Naast dat Nuance Gatekeeper een cloudgebaseerd platform betreft, zorgt de Nuance Lightning AI-Engine voor stembiometrie. Deze engine heeft slechts een halve seconde audiomateriaal nodig om een gebruiker te identificeren en het klantcontact te personaliseren. Verder gebruikt de Nuance ConversationPrint nieuwe AI-technieken om een gepersonaliseerd model vast te stellen van hoe we typen of spreken. Aan de hand van zinsbouw, grammatica en woordenschat wordt mogelijke fraude opgespoort.

Een gedragsbiometrie bouwt modellen op basis van uniek gebruikersgedrag, zoals de manier waarop men een toetsenbord gebruikt, de muis beweegt of swipet op een touchscreen. Gatekeeper kan een verdachte activiteit, die niet matcht met het geregistreerde gedragsmodel van een individu, markeren en naar een fraudespecialist escaleren. Bovendien kan Gatekeeper geïntegreerd worden met cloud- en legacy-infrastructuren.

‘Biometrie is de heilige graal’

“Biometrie is de identificatiemethode van de toekomt. Wat ons betreft is het de heilige graal voor organisaties die hun beveiliging willen verbeteren zonder in te leveren op de klantbeleving. Met Gatekeeper bieden we organisaties, van groot tot klein, geavanceerde security-lagen door AI op de voorgrond te plaatsen en traditionele biometrie te combineren met nieuwe technologie. En dat allemaal in de cloud”, aldus Brett Beranek, General Manager Security Business, Nuance Enterprise Division.