Gelekte wachtwoorden voortaan zichtbaar via Google in Chrome en Android

Google heeft een wachtwoordmanager die synchroniseert over Chrome en Android. Vanaf vandaag voegt het een nieuwe functie toe die automatisch een seintje geeft wanneer je logingegevens ergens werden gehackt.

Google stelt de functie al langer beschikbaar, maar daarvoor moest je eerst de Chrome-extensie Google Password Checkup installeren. Dat blijft nodig voor wie de wachtwoordmanager van Google niet gebruikt. Wie dat wel doet, krijgt voortaan meldingen binnen de manager zelf volgens Schoolit.

De wachtwoorden worden vergeleken met een eigen database waarin miljoenen gelekte gegevens staan. Wanneer er een match is, word je op de hoogte gebracht met de vriendelijke melding om het wachtwoord onmiddellijk te veranderen.

Advies

Google geeft voortaan ook advies over ander wachtwoordproblemen buiten gehackte gegevens. Zo krijg je een waarschuwing te zien bij alle accounts waar je een zwak wachtwoord hebt ingevuld. Wie hetzelfde wachtwoord gebruikt over meerdere accounts, krijgt een oranje uitroepteken te zien met een vriendelijk verzoek om unieke wachtwoorden aan te maken.

Omdat alle wachtwoorden moeten worden geanalyseerd, garandeert Google dat niemand ooit je data kan zien. Wachtwoorden in de database worden gehasht en versleuteld. Elke waarschuwing dat Google geeft rond wachtwoordpreventie wordt enkel lokaal op je machine gecreëerd.  

Het loont de moeite om regelmatig je wachtwoorden aan een test te onderwerpen. Zo lekte er begin dit jaar nog een online dump met 1 miljard e-mailadressen en wachtwoordgegevens, goed voor 87 GB aan data. Wie twijfelt, kan altijd bij haveibeenpwned.com kijken of zijn of haar gegevens werden gehackt.