2min

Tags in dit artikel

,

Er wordt al weer reikhalzend uitgekeken naar de Macworld Expo-show die op 15 januari begint in San Francisco en de geruchtenmachine draait dan ook alweer op volle toeren. Bovenop deze geruchten werden Apple-fans blij verrast door een patent dat deze week door de United States Patent and Trademark Office vrijgegeven werd, waarin een dockingstation in de vorm van een iMac wordt beschreven, waarin een dunne Apple-laptop geschoven kan worden.
a
Het patent is een visie op een dockingstation zoals je die alleen van Apple zou kunnen verwachten. Traditionele dockingstations voor laptops werken met een los scherm en randapparatuur, wat volgens Apple vaak een hoop ruimte inneemt op een bureau. Volgens het patent hebben diverse partijen daarvoor een oplossing gezocht, bijvoorbeeld door het scherm bovenop het dockingsstation te plaatsen.

"De gestapelde combinatie neemt echter nog altijd een hoop ruimte in beslag en is niet makkelijk te vervoeren. Daarom is er behoefte aan een combinatie van een dockingstation en scherm met een meer efficiënte vorm", aldus Apple.

De oplossing die Apple daarvoor bedacht heeft is in feite erg simpel, namelijk een holle iMac die alleen voorzien is van een scherm en de gebruikelijke I/O-aansluitingen. Aan de zijkant is een sleuf aangebracht waar een complete laptop in geschoven kan worden. Het optische station komt daardoor net als bij de iMac aan de zijkant te zitten en blijft gewoon bruikbaar. Duidelijk is wel dat deze combinatie alleen werkt als Apple met een notebook komt die erg dun is en qua formaat en design in een iMac kan passen.


Aangezien er ook geruchten de ronde doen dat Apple op de Macworld Expo een ultra-portable MacBook met flashgeheugen op de markt gaat aankondigen zijn de verwachtingen bij velen dus hooggespannen. Overigens melden de geruchten rond de ultra-portable MacBook ook dat dit apparaat geen optisch schijfstation zal hebben, wat niet zou stroken met de notebook die is afgebeeld in het patent, maar aan de andere kant is het patent al op 3 juli 2006 ingediend door Apple-engineer Augustin Farrugia. Of we de geboorte van het Apple-dockingstation en de ultra-portable notebook nog dit jaar zullen meemaken zal dus op 15 januari blijken.