2min

De drie grote zoekmachines op het internet handelen in strijd met de mensenrechten. De beschuldiging aan het adres van Microsoft, Yahoo en Google komt van mensenrechtenorganisatie Amnesty International, dat zich zorgen maakt over de internetcensuur in China en de manier waarop de genoemde bedrijven daaraan meewerken.

Volgens Amnesty overtreden de drie bedrijven artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, waarin te lezen valt dat iedereen het recht heeft op vrijheid van meningsuiting. Daarnaast vindt Amnesty dat de bedrijven weinig ophebben met hun eigen policy. Zo heeft Google een bedrijfsmotto ‘Don’t be evil’.

"De drie bedrijven hebben op een of andere manier meegewerkt aan of toestemming gegeven voor de censuur in China. De bedrijven hebben daarnaast ook getoond weinig op te hebben met hun eigen visie. Ze hebben beloftes gedaan, maar zijn die onder druk van de Chinese overheid en commerciële redenen niet nagekomen", aldus Amnesty dat zich hierdoor afvraagt welke verklaringen van de bedrijven nu echt zijn en welke niet.

Yahoo vindt echter dat de aanwezigheid van haar zoekmachine in China ook helpt bij het openen van het internet voor Chinezen. Daarnaast zegt het bedrijf ook bezorgd te zijn over de censuur in China en het bedrijf liet eerder al weten dat het met de Amerikaanse overheid wil samenwerken om meer mediavrijheid in China af te dwingen.

De laatste tijd zijn de drie grootste zoekmachines in opspraak geraakt door verschillende incidenten, waarbij de zoekmachines de internetcensuur in China tolereerden of toepasten op hun diensten. Ook werden er op last van de Chinese overheid weblogs gesloten werden er een aantal journalisten opgepakt en vastgezet.

Amnesty heeft sinds eind mei van dit jaar ook een campagne opgezet tegen de internetcensuur, die niet alleen in China, maar ook in Tunesië, Vietnam, Iran, Israël en de Maladiven wordt toegepast. Meer over deze campagne is te vinden op Irrepressible.info