2min

Tags in dit artikel

, , ,

nVidia heeft in alle stilte een nieuwe kaart aan haar Geforce 6 serie toegevoegd. De 6800XT is het antwoord op ATI’s Radeon X800GT kaart die ook recentelijk verschenen is.

Het is dus duidelijk dat nVidia niet zonder slag of stoot opgeeft aan de druk die ATI momenteel op de markt zet door steeds met nieuwe kaarten op de proppen te komen. De enige markt die nVidia momenteel nog domineert is de mainstream markt, waar het bedrijf en degelijke positie heeft verworven met de 6600GT en de standaard 6600.

ATI heeft echter met de X800GT een aantrekkelijk geprijsde kaart op de markt gebracht die kan concurreren met de 6600GT kaart. Aangezien nVidia niet alleen met deze laatste kaart kan antwoorden op ATI’s X800GT heeft het bedrijf nu de 6800XT aan haar assortiment toegevoegd.

De 6800XT is niet meer dan een 6800 kaart met acht pipelines, maar de kaart zal alleen voor OEM’s beschikbaar zijn. Daarnaast heeft nVidia de richtprijs van de kaart ongeveer 5 dollar lager gesteld dan die van ATI’s X800GT, wat de kaart zeer aantrekkelijk maakt voor OEM’s. ATI zal daar dan ook op moeten reageren door de toch al niet hoge prijs van de X800GT te verlagen.

Op de retailmarkt zal ATI in eerste instantie nog wel in het voordeel zijn aangezien de X800GT daar per direct beschikbaar is en direct de concurrentie aangaat met de 6600GT. Hoogstwaarschijnlijk zal nVidia daardoor wat moeite krijgen met het stabiel houden van de verkoop van de 6600GT, maar het is heel goed mogelijk dat het bedrijf in dat geval de prijs van de 6600GT zal gaan verlagen of toch een retailversie van de 6800XT gaat uitbrengen.