Microsoft verwijdert database met miljoenen gezichten

Microsoft heeft zijn omvangrijke gezichtsherkenningsdatabase MS Celeb verwijderd. De database bevatte meer dan 10 miljoen afbeeldingen van bekende personen, maar ook aantoonbare privé-personen, zoals veiligheidsjournalisten en auteurs.

De in 2016 opgezette database betrof volgens Microsoft de grootste openbaar beschikbare dataset voor gezichtsherkenning in de wereld, aldus Engadget. MS Celeb werd wereldwijd gebruikt door technologiebedrijven en militaire onderzoekers om gezichtsherkenningssystemen te trainen.

De personen op de afbeeldingen werden niet om toestemming gevraagd om in de dataset te worden opgenomen, maar konden allemaal als bekende figuren worden beschouwd. De afbeeldingen werden van het internet gehaald onder een Creative Commons-licentie.

Dat Microsoft MS Celeb nu heeft verwijderd, betekent niet dat de inhoud daarvan niet langer op internet zichtbaar is.  “Je kunt een dataset niet laten verdwijnen. Zodra je het plaatst en mensen het downloaden, bestaat het op harde schijven over de hele wereld”, zegt onderzoeker Adam Harvey in een interview met de Financial Times.

Harvey werkt aan een project genaamd Megapixels, dat details over dergelijke datasets onthult. Volgens hem bevatte de database ook foto’s van personen waarvan hun bekendheid in de publieke sfeer voor discussie vatbaar is, zoals auteurs en journalisten.

Verantwoord gebruik

Het verwijderen van de database volgt kort op een diepgaand onderzoek van Financial Times over gezichtsherkenningstechnologie en de rol van Microsoft. Toch beweert Microsoft dat het onderzoek niet de aanleiding is geweest, het zou een protocolkwestie zijn geweest. “De site was bedoeld voor academische doeleinden. Het werd gerund door een medewerker, die niet langer bij Microsoft is”, aldus een woordvoerder van Microsoft. Dat zou kunnen verklaren waarom Microsoft er zelf weinig aandacht aan heeft gegeven, terwijl het bedrijf zich toch als een vaandeldrager positioneert, wat verantwoord gebruik van gezichtsherkenning betreft.

Brad Smith, president en chief legal officer van Microsoft, sprak zich vorig jaar nog uit om gezichtsherkenningstechnologie goed te reguleren. Smith deed rechtstreeks een beroep op het Amerikaanse Congres. Hij vroeg de leden stappen te ondernemen om de technologie te beheren, een die volgens hem “brede maatschappelijke gevolgen en potentieel voor misbruik” heeft. Microsoft blokkeerde om die reden de verkoop van de technologie aan het politiekorps van Californië.

Gerelateerd: Europa stemt voor opzetten enorme database met biometrische gegevens burgers