Windows 10 Hello omarmt wachtwoordloze toekomst met FIDO2

In de opkomende Windows 10 May 2019 Update is Windows Hello officieel gecertificeerd voor FIDO2. Die laatste is een industriebrede beweging richting wachtwoordloze logins. De certificering gaat breder dan Microsofts eigen software en omarmt ook partijen zoals Mozilla Firefox of Google Chrome.

Microsoft heeft een belangrijke horde genomen met Windows 10 richting een toekomst zonder wachtwoorden. Windows Hello, een biometrische authenticatie binnen Windows 10, krijgt een officiële FIDO2-certificatie.  De update geldt vanaf de Windows 10 May 2019 Update. Windows Hello biedt gebruikers wachtwoordloze alternatieven zoals vingerafdruk, gezichtsherkenning of een pincode.

Yogesh Mehta, Head of Core OS Identity & Authentication, schrijft in een blogpost dat niemand wachtwoorden tof vindt behalve hackers. “Niemand vindt ze fijn omdat we ze moeten onthouden. Resultaat daarvan is dat we eenvoudige wachtwoorden verzinnen die gemakkelijk kunnen worden gehackt. Dat maakt ons eenvoudige doelwitten voor hackers die toegang willen krijgen tot een computer of bedrijfsnetwerk.”

Logo’s op nieuwe pc’s

Binnenkort zal je FIDO certificatielogo’s terugvinden op nieuwe Windows 10-pc’s met Windows Hello aan boord. De certificering omvat WebAuthn of Web Authentication WC3 die wordt ondersteund door Mozilla Firefox, Microsoft Edge en Google Chrome. De standaard zit ook in een previewversie van Safari beschikbaar op Apple-toestellen. Chrome op Android is ook officieel FIDO2-gecertificeerd. De bètaversie van de Chromium Edge-browser wordt voorlopig nog niet ondersteund.

Met WebAuthn kan je op websites inloggen of een nieuw profiel maken zonder wachtwoord. Het enige wat je nodig hebt, is een authenticator zoals Windows Hello. Enige vereiste is dat de website zelf ook de standaard omarmt en de mogelijkheid biedt. Microsoft laat alvast weten dat al zijn online platformen nu wachtwoordloos zijn via Windows Hello of andere FIDO2-hardware.

Ontdek al het nieuws vanop Microsoft Build 2019