Google laat gebruikers locatie- en activiteitsdata automatisch verwijderen

Google geeft gebruikers meer controle over de data die het bedrijf over hen bewaart. Binnenkort wordt het mogelijk om locatie- en activiteitsgegevens na verloop van tijd automatisch te verwijderen.

Vandaag kan je deze informatie al manueel verwijderen, maar Google erkent dat het een ietwat moeilijke en vooral erg tijdsintensieve operatie is voor gebruikers. Het bedrijf voegt daarom de mogelijkheid toe om de data na 3 of 18 maanden automatisch te verwijderen.

Google auto-delete

De functionaliteit is in eerste instantie alleen beschikbaar voor de locatie- en activiteitsgeschiedenis in je Google-account en wordt in de komende weken uitgerold.

Volgens Silicon Angle komt de functie er mogelijk na aanhoudende kritiek op Googles uitgebreide dataverzameling, die niet altijd even transparant is.

Vorig jaar bracht een onderzoek van Associated Press aan het licht dat Google de locatiegeschiedenis van Android- en iOS-gebruikers in sommige gevallen ook bijhield wanneer deze expliciet hadden aangegeven om dat niet te doen.

Google werd hier vervolgens voor aangeklaagd in de Verenigde Staten. Ook in zeven Europese landen is momenteel onder de GDPR een onderzoek aan de gang naar de dataverzamelpraktijken van het bedrijf.