2min

Tags in dit artikel

, , ,

Er is een mogelijkheid dat nVidia slechts een korte levensduur gepland heeft voor de GeForce FX. Volgens inside informatie zijn de engineers helemaal niet zo tevreden over de prestaties van deze chip. Het schijnt dat ervoor gekozen is om zich vooral de concentreren op de N35 chip, de opvolger van de FX. Deze zou al later dit jaar uitkomen. Als dat waar is betekent dat dat nVidia de GeForce FX slechts tijdelijk in het leven heeft geroepen, als opvolger voor de GeForce 4 Ti serie en een (kort) antwoord op ATI’s pogingen voor de troon. Als dit klopt, zou dit uitgelekte nieuws niet zo positief zijn voor nVidia, want wie wil er nou een inferieure en zeer tijdelijke grafische kaart.

Toch zit er wat in; de FX kampt met een paar grote nadelen. Zo zijn de prestaties niet zo hoog als verwacht (net wat sneller dan de Radeon 9700), is de prijs zeer hoog en het design ruimteverspillend en luidruchtige. Het zou daarom kunnen dat de FX slechts een tussenstation is en dat er op de achtergrond hard wordt gewerkt aan de echte doorbraak, de N35 core. Zoals wel vaker op deze site hebt kunnen lezen is ATI ondertussen hard op weg met een vervolg van de toch ook al rappe 9700. De Radeon 9900 (R350) zou wat betreft prestaties hier nog een schepje bovenop doen, goedkoper zijn dan de FX en bovendien DirectX 9.1 compatibel. Als de 9900 echt zo snel wordt als het lijkt heeft nVidia inderdaad iets om zich zorgen over te maken. Dit zou dan verklaren waarom er meer aandacht uitgaat naar de N35 (en NV34) dan naar de N30 en N31 (MX versie).

Het schijnt zelfs zo te zijn dat nVidia al aan haar partners (fabrikanten die boards uitbrengen) heeft laten weten dat de productie van de FX gestaakt wordt. Er zouden slechts 100.000 van worden gemaakt. Maar goed, dat zijn geruchten.