12min

Tags in dit artikel

, , ,

It’s a small world after all

Voor sommigen is het al voorbij, maar voor de meesten van ons gaan in juli of augustus nog genieten van een welverdiende vakantie. En alhoewel er op Tweakzone fanatieke computerliefhebbers rondlopen, blijkt dat de meesten tijdens hun vakantie het apparaat links laten liggen. Ook zijn er een aantal mensen die een computer meenemen naar hun vakantieadres. Een laptop is dan het meest voor de hand liggend.

Het blijkt uit verkoopcijfers dat veel mensen steeds vaker de voordelen van laptops ten opzichte van hun desktop broertjes zien. De modellen van tegenwoordig presteren genoeg voor de meest gebruikte functies en programma’s. Ook komen er steeds vaker zogenaamde desktop replacement laptops op de markt. Deze krachtige laptops zijn in staat om moeiteloos zware applicaties te draaien, waardoor ze ook geschikt worden voor ontwikkelaars en gamers.

Ook Sun Microsystems beseft dat ze haar klanten een plezier doet met een laptop die voldoet aan hun eisen. Het bedrijf gaf daarom twee bedrijven de opdracht om een aantal laptops te bouwen rond de UltraSPARC processor. De laptops zijn zeker niet goedkoop, maar wel zeer geschikt voor ontwikkelaars.

Afgelopen maand kon het onderzoeksbureau Current Analysis dan ook melden dat er in mei van dit jaar meer laptops dan desktop PC’s werden verkocht. Steeds meer bedrijven zien een markt in de kleine PC’s en veel prijsvechters zoals Acer en Medion storten zich op de markt.
Grootste nadeel van de apparaten is nog altijd de relatief korte accutijd. Ook wil het nog wel eens gebeuren dat fabrikanten een partij accu’s terug moeten halen naar de fabriek, zoals dat ook deze maand gebeurde door Fujitsu Siemens.

Maar als het aan ir. Delsman ligt draaien laptops binnen enkele jaren niet meer op conventionele accu’s, maar op brandstofcellen waarin waterstof wordt omgezet in energie. De apparaatjes, die 5 keer langer meegaan dan de huidige accu’s, kunnen methanol omzetten in waterstof.

Ook het fenomeen Wi-Fi kent een groeiende populariteit door de toename aan laptops. Het protocol voor draadloos internet wordt door steeds meer bedrijven geadopteerd. Zo wil de NS binnenkort draadloos internet gaan aanbieden op 30 grote stations. Voorlopig blijft het alleen bij de stations, technisch gezien is het nog niet mogelijk om ook internet aan te bieden in de treinen.
Ook T-Mobile wil draadloos internet gaan aanbieden middels HotSpots die door heel Nederland zijn opgesteld. Bij beide bedrijven is het mogelijk om tegen betaling te internetten, zonder daarvoor een abonnement te hoeven afsluiten. T-Mobile biedt echter ook een abonnement aan waarmee je goedkoper kunt inloggen op de HotSpots.

Intel Inside (the courtroom)

Meest verrassende nieuws deze maand was toch wel de rechtzaak van AMD tegen Intel. De twee processorgiganten gaan in de rechtzaal uitvechten of Intel oneerlijk geconcurreerd heeft en zo AMD benadeeld heeft.

AMD beschuldigd Intel ervan dat het bedrijf bedrijven hoge kortingen aanbood, als ze besloten om geen of nauwelijks AMD producten te gebruiken of te verkopen. AMD heeft naar eigen zeggen genoeg bedrijven bereid gevonden om deze beweringen te staven met feiten.
De aanleiding van de rechtzaak is het onderzoek van de Japanse Fair Trade Commission dat tot dezelfde conclusie kwam als AMD. Overigens waren AMD’s beweringen op hun beurt weer verantwoordelijk voor de start van het onderzoek van de FTC.
Intel ontkent de aantijgingen en denkt dat AMD de rechtzaak begint uit jaloezie over de successen van Intel op de x86 markt.

De zaak van AMD is aangespannen in Amerika, maar de resultaten van het onderzoek van de FTC heeft AMD ertoe doen besluiten om ook een zaak te beginnen in Japan. Laten we hopen dat de rechtzaak niet alleen voordeel op zal leveren voor één van de bedrijven, maar dat ook de consument er beter op wordt.

Dat laatste is volgens de Europese Commissie (EC) ook het doel van de rechtzaak tegen Microsoft. De commissie is nog steeds niet tevreden met alle pogingen van Microsoft om mee te werken aan de eisen van de EC. Het bedrijf moest daarom een nieuw plan indienen en had daarvoor tot 1 juni de tijd. Het bedrijf wist precies op die dag de nieuwe plannen in te dienen, zodat de commissie en concurrenten de komende twee maanden de plannen kunnen beoordelen. Gelukkig voor Microsoft lijkt het er dit keer op dat de commissie tevreden is. Eurocommissaris Neelie Kroes heeft in ieder geval goede hoop.

Soms leggen bedrijven buiten de rechtzaal hun ruzies bij. Een domme uitspraak van een Dell vertegenwoordiger over Lenovo wekte de woede van de Chinezen. Dell was er snel bij om haar publiekelijk excuses aan te bieden en heeft disciplinaire maatregelen genomen tegen de vertegenwoordiger.

IT phone home

Mobiel telefoneren kent al een paar een jaar een enorme groei en is er ook voor verantwoordelijk dat sommige mensen hun vaste telefoon thuis de deur uit doen. Bedrijven zien echter nog genoeg toekomst in een vaste telefoon, maar dan niet meer via de conventionele telefoonlijnen.

Al sinds enige tijd wordt er door veel bedrijven enthousiast geadverteerd voor telefonie via de kabel of ADSL. Ook nieuwkomers konden deze maand voor het eerst de resultaten zien van hun campagnes. Alhoewel KPN nog altijd het grootste deel van de markt in handen heeft zagen Wanadoo en Scarlet hun marktaandeel stijgen tot 0,5%. Momenteel zijn telefonie via de kabel en ADSL aan elkaar gewaagd. Bedrijven zouden naar verwachting nog meer marktaandeel van KPN kunnen afsnoepen als ze de beschikbaarheid van hun producten zouden verhogen en de consument beter in te lichten over hun producten.

Wat dat betreft is @home hard bezig om op die gebieden verbeteringen aan te brengen. Samen met Siemens gaat het bedrijf een Voice over IP (VoIP) platform realiseren. Met het nieuwe platform kan @home komende jaren weer honderdduizenden nieuwe klanten huizen. Ook kunnen klanten met het nieuwe platform eenvoudiger instellen welke diensten ze wel en niet willen gebruiken.

Ook op de mobiele markt zijn bedrijven druk bezig met diverse strategieën om hun bedrijf aantrekkelijk te maken voor klanten. Orange blijkt daar uit onderzoek niet heel goed in te slagen. Ongeveer 18 procent van de klanten van het bedrijf is van plan om binnen het komende half jaar over te stappen naar een andere provider. Toch heeft moedermaatschappij France Telecom nog steeds veel vertrouwen in het merk. Het bedrijf heeft nu besloten om de naam van haar provider Wanadoo in alle landen te wijzigen in Orange.

Concurrent KPN kent daarentegen de minste overstappers. Telfort staat tweede achter Orange met 9 procent overstappers. Wellicht dat dat in de toekomst wat minder wordt, want KPN heeft namelijk de intentie om Telfort in te lijven. Alleen de Nederlandse Mededingingsautoriteit moet de overname nog goedkeuren.

Over niet al te lange tijd zal zich overigens een nieuwe speler in de markt mengen. UPC heeft besloten om naast haar internetdiensten ook mobiele telefonie aan te gaan bieden. Daarvoor gaat het bedrijf gebruik maken van het netwerk van, jawel, Orange.

(dis)appointment

Niet alleen de telefoniemarkt maakt verandering door. Ook de arbeidsmarkt in de IT kent haar veranderingen. De markt wist zich na de internetcrash maar moeizaam te herstellen en veel mensen kwamen zonder baan te zitten.

Helaas voor veel ICT’ers met een mbo opleiding lijkt daar voorlopig nog geen verandering in te komen. Er blijkt momenteel een overschot aan mbo ICT’ers te zijn, terwijl er juist vraag is naar gespecialiseerde werknemers.

Mede gevolg van dit overschot is dat bedrijven tegenwoordig steeds vaker aan "offshoring", dat wil zeggen dat bedrijven sommige IT-zaken uitbesteden in het buitenland. In landen als India is er voor deze klussen namelijk veel goedkoper personeel te krijgen. Aan de andere kant genereert offshoring wel andere soorten werk, alhoewel het nog niet geheel duidelijk is wat voor een werk dat is.

Duidelijk is wel dat dit nieuwe werk veelal alleen door gespecialiseerde ICT’ers gedaan kan worden en dat geldt zowel voor werknemers met een HBO als een MBO opleiding.
ICT’ers die momenteel wel een baan hebben mogen dan ook niet klagen. Deze mensen zien hun loon daarnaast ook nog eens snel stijgen. De gemiddelde loonstijging was voor ICT’ers ruim twee keer zo hoog als die van de gemiddelde werknemer.

Toch overheerst bij jongeren momenteel het negatieve gevoel. Er is dan ook een flinke terugloop te zien in het aantal aanmeldingen voor ICT opleidingen. Toch ziet de Frontline Business School genoeg redenen om een nieuwe opleiding te starten waarin deelnemers leren hoe ze klanten adviezen en oplossingen moeten bieden die deze klantenj nodig hebben om succesvol te zijn.

Het is dus even afwachten hoe de ICT-markt zich de komende jaren zal gaan ontwikkelen. Momenteel is offshoring een behoorlijk hype, maar zoals altijd heeft de medaille ook een keerzijde. Taken uitbesteden in het buitenland mag dan wel een stuk goedkoper zijn, het brengt ook een verminderde zekerheid over de veiligheid van klantgegevens. Bedrijven zullen dus goed de voordelen en de nadelen tegen elkaar moeten afwegen.

Identitheft

Zoals hiervoor al te lezen was lopen bedrijven extra kans dat hun klantgegevens gestolen worden bij offshoring. Alhoewel callcentre agents misschien gemakkelijk bij klantgegevens kunnen komen, kunnen criminelen dat ook, zij het met wat meer moeite.

Toch is zogenaamde identiteitsdiefstal enorm in opkomst. In vorige nieuwsoverzichten was al te lezen dat criminelen daarvoor in toenemende mate Trojans gebruiken, maar ook gewoon laptops en computers met identiteitsgegevens uit bedrijfspanden stelen.
Er lijkt aan deze trend voorlopig ook nog geen einde te komen, want in juni werd bekend dat er gegevens van miljoenen creditcards gestolen is bij CardSystems.

Ook de Postbank moest lijdzaam toezien hoe kwaadwillenden e-mails verstuurden, waarin de ontvangers gevraagd werden om hun bankgegevens op een site in te vullen.
Bedrijven zijn voorlopig echter nog niet onder de indruk van alle diefstalpogingen.

Maar het lijkt erop dat dat wel iets overmoedig is. Zo bleek deze maand ook dat maar liefst dertien Nederlandse providers hun webmail niet goed te hebben beveiligd. En aan het einde van de maand werd ook nog eens bekend dat internetbankieren onvoldoende beveiligd is en dat toch ruim de helft van alle bedrijven met een internetaansluiting schade lijdt door virussen.

Ook tegen spyware zijn de meeste bedrijven niet opgewassen. De kennis over het fenomeen is er veelal wel, maar de kennis over de beschermingsmogelijkheden ontbreken helaas nog te vaak.

Toch zijn het niet altijd criminelen die geïnterresseerd zijn in identiteitsgegevens. Ook belangenorganisaties als Brein kloppen steeds vaker aan bij providers om klantgegevens van mensen die volgens de organisatie illegaal bestanden delen.
Bij de meeste providers komt Brein van een koude kermis thuis, dus probeert de organisatie de gegevens nu via de rechter af te dwingen. Daarnaast komen providers steeds meer onder druk te staan, omdat sommige bedrijven geen producten willen leveren aan providers die niet meewerken aan het leveren van klantgegevens.

World Wide Chat

Alhoewel criminelen dus in toenemende mate uit zijn op identiteitsgegevens houdt dat niet de groei tegen van allerhanden profielsites en ook de populariteit van chatboxen stijgt nog steeds.

Profielensites als CU2 blijken overigens ook een zeer positief effect te hebben op het zelfvertrouwen van jongeren. Ook blijkt dat meer dan een derde van de jongeren een goede vriendschap overhoudt aan CU2.
Dankzij het internet is het ook zeer eenvoudig om met allerhande mensen in Nederland maar ook in het buitenland in contact te komen. Sommige mensen zoeken het echter liever dichter bij huis. Het project Debuurman.org is een initiatief om buren meer contact met elkaar te laten hebben.

Maar direct contact hebben met anderen is nog eenvoudiger via chatboxen. Helaas blijken er op veel chatsites voor jongeren ook volwassen personen rond te hangen die proberen afspraakjes te maken met kinderen en ook blijkt er nogal eens gepest te worden in de chatboxen. Een aantal chatsites heeft daarom duidelijke afspraken gemaakt om dit soort praktijken tegen te gaan. Dat komt er op neer dat er een uitgebreide registratie van personen komt, een moderator die toezicht houdt en een aantal richtlijnen waaraan de chatters zich moeten houden.

Het internet begint dan ook meer en meer een virtuele kopie te worden van onze echte leefwereld. Er zullen dus ook duidelijke regels opgezet moeten worden waar iedereen zich aan moet houden. De ICANN, dat wereldwijd de registratie van domeinnamen beheert heeft daarom sindskort het .xxx domein vrijgegeven. Deze domeinen zijn bedoeld voor pornografische sites. Zo wordt het voor iedereen duidelijk wanneer het een pornosites betreft en komen mensen niet voor ongewenste verrassingen te staan.

De Nederlandse regering heeft op haar beurt de toestemming gegeven voor een proef voor legaal gokken via internet. De proef zal uitgevoerd worden door het staatsbedrijf Holland Casino.
Ook overlijdensberichten vinden inmiddels hun weg naar het wereldwijde web. Volgens de site Levensbericht.nl is er met internet veel meer te doen dan de traditionele rouwadvertentie in de krant en het is ook nog eens goedkoper.

Hardware

Op hardware gebied was het deze maand Nvidia dat de hoogste ogen gooide. Het bedrijf kwam met haar langverwachte grafische kaart op basis van haar nieuwe G70 chip.

Aan het begin was de aandacht er nog even voor concurrent ATI dat met een nieuwe Catalyst driver aan kwam zetten. Het bedrijf heeft veel aandacht besteed aan de drivers en dat bleek wel uit het feit dat veel grafische kaarten een flinke prestatieboost kregen van de drivers.

Maar al gauw was alle aandacht zoals gezegd gericht op Nvidia. Al gauw werd bekend dat de eerste grafische kaart op basis van de G70 chip de 7800 GTX zou gaan heten. Het bedrijf beloofde daarbij tevens de kaart snel uit te kunnen brengen. Velen twijfelden daaraan, maar aan het einde van de maand lagen de eerste kaarten van Nvidia’s partners al in de schappen.

De prestatie van de kaart was redelijk indrukwekkend en het 3DMark 2005 record werd dan ook al snel gebroken. In SLI mode werden maar liefst 16086 punten gehaald. Helaas voor eigenaars van een MSI K8N SLI moederbord zullen zijn niet kunnen genieten van de kracht van twee 7800 GTX kaarten. Gebruikers ontdekten namelijk dat de kaart niet geheel in het moederbord gedrukt kan worden.

ATI kan voorlopig nog niet de aandacht naar zich toe trekken. Het bedrijf kwam nog wel in alle stilte met de Radeon X550, maar dat is een budgetkaart met bijbehorende prestaties.
Indruk maken kan het bedrijf wel en dat wil het ook doen met haar nieuwe R520 chip. Het bedrijf heeft de release echter voorlopig nog even uitgesteld. Dat betekent wel weer dat er bij de release genoeg kaarten beschikbaar zullen zijn.

Intel deed deze maand ook goede zaken door een deal te sluiten met computerfabrikant Apple. Apple deed voorheen voornamelijk zaken met IBM, maar de G5 processors bleken niet meer geschikt voor notebooks en budgetsystemen. De komende jaren kunnen Apple gebruikers zich dus verwachten aan Mac’s met een Intel processor.

Verder waren er op hardwaregebied nog een aantal innovatieve producten te zien. Zo kwam het bedrijf Sharkoon met een nieuwe case fan op de markt, waarvan de bladen hetzelfde oppervlak als een golfbal hebben. Dat zorgt volgens het bedrijf voor meer airflow en minder geluid.
Een ander opmerkelijk product kwam van de hand van Aopen. De ‘Ionische muis’ van het bedrijf zou de gezondheid van de gebruiker verbeteren. Het kleinood kan de groei van microben en virussen remmen en ook het bloed van de gebruiker zuiveren.

Logitech kwam als eerste bedrijf met een draadloze headset voor de populaire iPod van Apple. Het apparaatje komt bij de eerste tests redelijk uit de bus, maar de echte audiofielen kunnen beter nog even wachten op de headsets die nog op stapel staan.
Als laatste liet Samsung nog een telefoon zien die gezichten kan herkennen. Daardoor is een pincode niet meer nodig.

Feiten en cijfers

Tot besluit van dit overzicht nog een aantal feiten en cijfers uit de maand juni:

  • 136,8 teraflops, oftwel 136,8 biljoen berekening per seconde kan IBM’s Blue Gene supercomputer maken. Het apparaat staat al sinds jaar en dag eenzaam bovenaan de lijst
  • Ruim 600 bedrijven schreven zich in voor het domein email.nl. Het domein werd samen met een aantal ander veelgevraagde domeinnamen door SIDN verloot
  • Het aantal internetters in China heeft 100 miljoen overschreden. Hiermee heeft het land na de Verenigde Staten de grootste online-bevolking ter wereld
  • Na de bekende Blue Screen of Death kunnen gebruikers van het nieuwe besturingssysteem van Microsoft zich ook verwachten aan het Red Screen of Death. Microsoft voegt deze nieuwe optie toe aan Longhorn om onderscheid te maken tussen lichte en zware foutmeldingen
  • Apple heeft sinds de introductie van Mac OS X 10.4 Tiger meer dan 2 miljoen exemplaren van het besturingssysteem verkocht
  • Microsoft’s maandelijkse ‘Patch Tuesday’ heeft weer 10 nieuwe patches opgeleverd.
  • Intel heeft haar 64-bit conversie voor haar processoren ook doorgevoerd op de Intel Celeron D processor 351. Intel biedt haar Extended Memory 64 Technology (EM64T) voor 64-bit geheugenadressering nu op al haar desktop- en serverprocessors aan.