1 op 3 bedrijven slachtoffer van cryptomining

De Coinhive-cryptominer prijkt al een jaar bovenaan de lijst van populairste bedreigingen. In de voorbije twaalf maanden werd één op drie bedrijven wereldwijd getroffen door cryptominingmalware.

Dat blijkt uit de recentste versie van de Global Threat Index van de Israëlische securityspecialist Check Point. Coinhive is een cryptominer op basis van JavaScript, die in de code van websites wordt geïnjecteerd om naar Monero te mijnen. Daarvoor wordt beroep gedaan op de computerresources van onwetende bezoekers. De hogere last die dat op de hardware legt, kan in sommige gevallen zelfs leiden tot een systeemcrash.

In de laatste twaalf maanden werd 24 procent van alle organisaties wereldwijd geconfronteerd met Coinhive, zo stelt Check Point. Cryptominingmalware in het algemeen trof maar liefst 38 procent van de ondernemingen wereldwijd.

250.000 dollar

Het gebruik van Coinhive zou maandelijks ongeveer 250.000 dollar in Monero opbrengen, zo blijkt uit een recente studie van de universiteit van Aachen. De ontnuchterende waarheid is evenwel dat maar een handvol mensen er rijker van wordt. De onderzoekers stelden vast dat slechts tien gebruikers verantwoordelijk zijn voor 85 procent van de totale hoeveelheid Monero die maandelijks via het script wordt gemijnd.

Hoewel Coinhive zijn eerste plaats nog niet meteen prijsgeeft, waarschuwt Check Point ook voor een toename van andere soorten malware die in staat zijn pc’s te infecteren met aanvullende payloads. “Dat is efficiënt voor aanvallers, die zo proberen om de financiële opbrengst van één geïnfecteerde computer te maximaliseren”, aldus de securityspecialist.

Gerelateerd: 85% inkomsten uit Coinhive-cryptomining gaat naar tien gebruikers